Kunstmarkt in Nijkerk met hoogwaardige kunst en internationale allure

29 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Kunstmarkt is elk jaar in Nijkerk een grote publiekstrekker met duizenden bezoekers. Kunstliefhebbers halen er hun hart op aan de vele uitingsvormen zoals keramiek, schilderijen in diverse technieken, beelden, sieraden, glaskunst, portretten, houtsneden, zijdebeschilderingen, etsen, edelsmeedkunst, textiele werkvormen, kunstkaarten en fotografie. Zowel plaatselijke als regionale, landelijke en zelfs buitenlandse beeldend kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Zaterdag 17 augustus wordt het Plein in het centrum van Nijkerk opnieuw bezet met ruim vijftig kramen. De markt begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het kunstevenement wordt opgeluisterd door een accordeonist, muzikant van een Brabants Gilde.

door Anneke Martini

Al sinds 1993 is beeldend kunstenaar Jaap Venema de grote animator achter deze kunstmanifestatie, die hij nu dus voor de 21e keer organiseert. Hij licht toe: ,,In 1993 begonnen met zestien kraampjes van Nijkerkse kunstenaars op het Verlaat en met boze winkeliers, wordt dit initiatief steeds met enthousiasme gesteund. Het is elk jaar een leuke gebeurtenis en ik word regelmatig aangesproken met de vraag 'Wanneer is de Kunstmark weer?'. Men vindt dit de leukste markt van het jaar met een gezellig publiek. Dit komt mede door de opstelling van de kramen in meandervorm, waardoor elke kraam aandacht krijgt. Nadien strijkt men op de terrassen neer om vervolgens de route nogmaals te lopen. Soms zie je mensen wel twee of drie keer langs lopen en zie je hen overwegen een aankoop te doen."

De deelnemers geven zich vaak al medio oktober op en krijgen vervolgens een plattegrond opgestuurd met de gemerkte plaats en het standnummer. Daarop zien zij meteen wie de andere exposanten zijn. Dat levert vaak leuke reacties op.

,,Bijzonder is dat er voor de derde keer een standhouder uit Duitsland, met bijzondere schilderijen, naar Nijkerk komt. Madame Coulon komt rechtstreeks uit Parijs met prachtige, klassiek aandoende, sieraden; zij komt hier graag. Daarnaast zijn er meer buitenlandse kunstenaars. Naast de 'vaste' Nijkerkse exposanten Jan Nobel, Willy Schut, Ineke Versteeg, Truus van Valkengoed, Henny Grootewal en ik, is er Cees Hagen uit Hoevelaken."

Naast de vaste kern laat Jaap Venema twintig procent 'nieuw bloed' toe op deze traditionele markt. Hij krijgt assistentie van de marktmeesters Jan Nobel en Kees Schut. Zij wijzen in de vroege ochtend van 17 augustus de deelnemers hun plaats aan. Overigens is er steeds goed contact met de ondernemers van het Plein en met de gemeente Nijkerk die elk jaar de vereiste vergunning afgeeft. Meteen na afloop van de Kunstmarkt is er de 'Après Marché' voor de standhouders in Huize De Brink met een drankje en vers, warm stokbrood.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie