Grootschalige bomenkap voor verbetering Eemdijk

31 juli 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/AMERSFOORT - De dijken langs de Eem voldoen niet overal aan de wettelijke veiligheidsnorm tegen overstromen. Daarom moet Waterschap Vallei en Veluwe de dijk versterken. Voor die werkzaamheden moeten op en direct langs de dijk alle bomen en planten door het Waterschap worden verwijderd. Dit betekent onder meer het kappen van een groot aantal bomen, meldt de gemeente Amersfoort in een persbericht.

De te verbeteren dijk loopt vanaf de Arkemheense Zeedijk in de gemeente Nijkerk tot en met de buurt Jericho in Amersfoort. Bij de werkzaamheden gaat het om het verbeteren van de stabiliteit van de dijk, het wegnemen van waterstromen die zand onder de dijk wegspoelen en het ophogen van de dijk.

Hiervoor is het voor het waterschap noodzakelijk om bomen en struiken en andere begroeiing verwijderen. Bomen op de dijk bedreigen de stabiliteit en onder bomen en struiken groeit geen goede grasmat die van essentieel belang is voor een veilige dijk. Als bomen bij een storm omwaaien, veroorzaken ze een gat in de dijk dat gevaarlijk kan zijn. Voor de dijkverbetering zijn werkstroken naast de dijk nodig voor het materieel. Ook hiervoor moeten bomen en struiken worden verwijderd. Dit betekent dat de dijk met daarnaast de werkstroken over een lengte van ongeveer 24 kilometer volledig kaal moet worden gemaakt. Na de uitvoering van de werkzaamheden wordt de dijk met bloemrijk gras ingezaaid. Ook op de werkstroken komt dan weer begroeiing.

Het Waterschap heeft een vergunning ingediend voor de kap van 136 bomen. Voor 485 bomen is in 2011 al een vergunning aangevraagd. Daarnaast wordt voor de kap van 1051 bomen een melding op grond van de Boswet ingediend bij de provincie Utrecht. Ook treft het Waterschap maatregelen om vier waardevolle bomen te sparen en toch de stabiliteit van de dijk te waarborgen.

Op woensdag 4 september houdt het Waterschap een informatieavond over de bomenkap. Deze avond vindt plaats in de kantine van Jachthaven de Eemkruisers en begint om 19.00 uur.

De provincie Utrecht besluit begin oktober over het dijkverbeterplan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie