Bert Heimgartner zwaait af

22 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Afscheid na 42 jaar lesgeven aan Professor Eijkmanplantsoen

NIJKERK - Bert Heimgartner nam afgelopen donderdag 18 juli in besloten kring afscheid van de Oranje Nassauschool. In het bijzijn van collega’s, oud-collega’s en personeel van de school werd hij in het zonnetje gezet. Bert Heimgartner heeft niet minder dan 42 jaar voor de klas gestaan aan het Professor Eijkmanplantsoen, eerst op de Koningin Julianaschool die later samensmolt met de Oranje Nassauschool. 'Een leven aan de Professor Eijkmanstraat'', zou de titel van een boek over Bert’s werkzame leven kunnen zijn. De Barnevelder kocht in 1977 een huis in de Professor Eijkmanstraat en hij woont nog steeds in dezelfde straat.

door Sibert van Leeuwen

Heimgartner kwam in 1971 als 'jonkie' op de school werken waar toen meester Van der Scheer nog directeur was. Later werkte hij onder de bezielende leiding van de heer Henk van Essen (van 1973 tot 1989) en nu al weer 24 jaar is Ben Hiemstra de directeur van de school. ,,Mijn lijfspreuk is altijd geweest dat ik een leraar wil zijn zoals ik er zelf óók altijd graag een gehad zou willen hebben”, zegt Bert, die van mening is dat hij in die voor hem belangrijke doelstelling wel geslaagd is. ,,Vertrouwen, kunnen begrijpen, een hand op de schouder, respect voor het kind, zijn sleutelwoorden”, zegt Bert. ,,En open staan voor iedereen, altijd eerst naar het kind kijken, niet naar de huidskleur of culturele achtergrond. Vandaag liepen de rillingen even over mijn rug, toen de kinderen van groep 7 een aantal liedjes en toespraakjes ten gehore brachten, speciaal voor mijn afscheid, ik denk dan: als dít het resultaat is van weer een schooljaar hard werken, dan is het ook nu weer goed geweest.” En zo is het eigenlijk 42 jaar gegaan. De vertrekkende meester Bert heeft uitgerekend dat hij zo’n 1100 leerlingen onder zijn hoede heeft gehad. Moeilijk waren de jaren waarin een onevenwichtig aantal allochtone kinderen de Koningin Julianaschool bezocht en er een 'blanke vlucht' op gang kwam, maar vol trots vertelt Bert dat bestuur, schoolleiding en leerkrachten de problemen van die jaren, soms met veel tegenwerking van ouders, toch soepel hebben opgelost.

Heimgartner kreeg van directeur Hiemstra in juni van dit jaar het eerste exemplaar van het Jubileumboek “60 jaar school aan het Eijkmanplantsoen” uitgereikt. Bij het doornemen van het boek zijn bijzondere ingezonden stukjes over meester Bert te lezen, waaruit de goede verstandhouding met zijn leerlingen blijkt. Zo herinnert Ferry Buitink zich dat hij midden in de nacht uit bed ging om samen met meester Bert op paling te gaan vissen. Of Wim Schuit, die het aquarium van meester Bert mocht onderhouden, waarna hij er een leuke hobby aan overhield. Muziek en tekenen zijn Bert’s passie en dat heeft hij al die jaren overgebracht op zijn kinderen. Altijd de gitaar bij de hand, zélf psalmen en gezangen bewerken of componeren, maar ook spelen in een band op bruiloften en partijen. Zijn leerlinge Janet Ruitenbeek herinnert zich 'De kauwgomballenboom' uit begin jaren ’70, een absolute hit in de klas. Een van zijn leerlingen zegt ook dat 'alle meisjes verliefd op hem waren, het was een dringen van jewelste om aan de arm van meester Bert naar binnen te mogen lopen'.

De ook onder collega’s zeer geliefde Bert Heimgartner heeft ongelooflijk veel veranderingen meegemaakt in de manier van lesgeven. Van het werken met een vloeistofduplicator tot en met het lesgeven met behulp van een touch screen en alles wat daar tussenin gezeten heeft. Hoewel hij er tegenop ziet om nu te stoppen, beseft hij dat hij er net zo veel moeite mee zal hebben als hij nog tot zijn 65e doorgaat. Nu kan hij alvast meer tijd besteden aan zijn passies vissen, muziek en tuinieren. ,,Als buurjongen zien we je nog graag regelmatig langskomen”, zo besloot directeur Hiemstra zijn afscheidsspeech.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie