Orgelconcert in Opstandingskerk

23 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Diederik Blankesteijn (17) zal vrijdag 28 juni een orgelconcert geven in de pas gerenoveerde Opstandingskerk. Hieronder geeft hij antwoord op enkele vragen.

Waarom een orgelconcert in de Opstandingskerk?

Het idee van dit concert was om geld op te halen voor de renovatie. Alleen kun je natuurlijk geen concert geven in een kerk die gerenoveerd wordt. Daarom wordt het concert nu gehouden, terwijl de kerk al gerenoveerd is. De opbrengst is voor de resterende kosten van de renovatie. Het orgel moet bijvoorbeeld nog een grote beurt krijgen.

Het orgel staat er nog steeds na de renovatie?

Ja. Het orgel (een Van Vulpen-orgel uit 1993) moest wel goed ingepakt worden omdat de kerkzaal ook helemaal is gerenoveerd en aangepast aan de stijl van deze tijd. Het orgel moet ook nog geïntoneerd worden om hem aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Ook al is dit nog niet gebeurd, het orgel is wel gestemd, en het klinkt in de kerk nu al beter dan voor de renovatie.

Waarom is de kerk gerenoveerd?

De kerk uit 1975 was aan een grote beurt toe, en de gemeente heeft de gelegenheid aangegrepen om de kerk totaal te vernieuwen, ook omdat iedereen de kerk lelijk vond. In augustus vorig jaar is het werk begonnen, en anderhalve week geleden is de Opstandingskerk weer door de gemeente in gebruik genomen. Met mijn orgelconcert kan iedereen nu zien en horen hoe de kerk geworden is.

Wat ga je spelen?

Het is een gevarieerd programma. Aan de ene kant speel ik werken van Bach en Buxtehude, die goed bij het orgel passen. Maar ik speel ook koraalbewerkingen van Jan Zwart en Feike Asma. Er staat zelfs nog een bewerking van het ‘Lacrimosa’ van Mozart op het programma. Ik sluit af met de indrukwekkende ‘Suite Gothique’ van de Franse componist Boëllmann.

Waarom speelt zo’n jong iemand als jij eigenlijk orgel? Het instrument heeft toch een wat oubollig imago.

Ook al heeft het orgel die reputatie, het is een ongelofelijk veelzijdig en muzikaal instrument. Het hangt wel heel erg af van de organist of een orgel mooi klinkt. Ik ben orgel gaan spelen omdat ik het een mooi instrument vind. Mijn vader is ook organist, en als klein kind zat ik al naast hem op de orgelbank. Nu ben ik het dus zelf ook gaan doen. Ik wil er zelfs mijn beroep van maken: vanaf volgend schooljaar studeer ik aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het concert begint om 19.30 uur in de Opstandingskerk, Hoefslag 132 te Nijkerk, en kost €10 (€5 voor kinderen tot 18 jaar en studenten) ten bate van de renovatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie