Inloop middag bij UVV telefooncirkel

13 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

NIJKERK - Op woensdag 26 juni is er vanaf 14.00 uur een inloopmiddag in het Tuinhuis, Frieswijkstraat 97 in Nijkerk. Projectleider Hannie Boerma nodigt iedereen uit die belangstelling heeft voor de Telefooncirkel van UVV Nijkerk.

,,We maken het gezellig met koffie, thee en wat lekkers erbij" zegt Hannie. ,,Geïnteresseerden krijgen uitleg over de werkwijze van de Telefooncirkel en zij kunnen uit de eerste hand van deelnemers horen wat hun ervaringen met dit belsysteem zijn. Voor de deelnemers zelf is het ook een bijzondere middag. Ze kunnen voor het eerst persoonlijk kennis maken met diegenen die zij altijd aan de lijn hebben." Voor mensen die naar deze inloopmiddag willen komen maar moeilijk ter been zijn, heeft UVV een vervoersdienst. Een retourtje van huis naar het Tuinhuis kost € 3. Rollators en rolstoelen kunnen mee.

Doelgroep

De Telefooncirkel lijkt een beetje op personenalarmering, alleen is het bij UVV gratis. Het is bedoeld voor mensen die zich thuis niet helemaal veilig voelen omdat ze bijvoorbeeld alleenstaand of op leeftijd zijn, een zwakke gezondheid hebben of niet meer zo stevig op de benen staan. Als er dan iets gebeurt en je kunt niemand bereiken, weet je dat de Telefooncirkel iedere ochtend contact met je zoekt en in noodgevallen actie onderneemt.

Werkwijze

Elke dag rond de klok van 8.45 uur start de cirkel vanuit het UVV kantoor met een telefoontje naar de eerste deelnemer op de lijst. Deze persoon belt nummer 2, nummer 2 belt nummer 3, enzovoorts. De laatste belt weer naar het UVV kantoor en dan is de cirkel rond.

Hannie gaat verder: ,,Zo weten we dat het bij alle deelnemers in orde is. Wordt er - ook na een paar keer bellen - niet opgenomen, dan komen we in actie. Alle deelnemers hebben een contactpersoon aan ons doorgegeven die we kunnen bellen in geval van nood. Dat kunnen buren, familie of kennissen zijn. Als er bij iemand niet wordt opgenomen, bellen we die contactpersoon om te vragen een kijkje te gaan nemen. Wordt daar echter ook niet opgenomen, dan gaan we zelf kijken of er iets aan de hand is. Indien nodig waarschuwen we de politie of ambulance. In het verleden hebben we het wel eens meegemaakt dat we de hulpdiensten moesten inschakelen. Deelnemen aan de Telefooncirkel geeft de mensen een veilig gevoel. Dankzij de cirkel kunnen zij langer zelfstandig wonen."

,,Bovendien voorziet de telefooncirkel in de behoefte aan sociaal contact. ,,We informeren naar iemands gezondheid, waarschuwen voor slecht weer of wisselen nieuwtjes uit. Een gezellig praatje om de dag te beginnen is leuk en dat ervaren de deelnemers ook zo."

Informatie

De cirkel wordt niet alleen georganiseerd door Hannie Boerma namens UVV Nijkerk, maar ook door Hannie van Dorp namens PCOB. Om de lijst van te bellen deelnemers niet te lang te maken, zijn er verschillende telefooncirkels. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met UVV Nijkerk. Het kantoor is op werkdagen geopend van 9.00 - 11.00 uur, telefoon 033 - 2460115 en e-mail telefooncirkel@uvv-nijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie