Joost Marcus wint Open Nijkerk 600 snelschaaktoernooi

10 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Het Hoevelakens Schaakgenootschap hield op zaterdag 8 juni het Open Nijkerk 600 Snelschaaktoernooi. Dit toernooi stond volledig in het teken van 600 jaar stadsrechten voor Nijkerk en werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Nijkerk 600 jaar. Er waren 23 deelnemers, verdeeld in vier groepen. Voor iedere partij had een speler vijf minuten bedenktijd. Naast twee geldprijzen voor de nummers 1 en 2 van een groep, was er een prijs in natura voor de nummer 3, die mogelijk was gemaakt door Bakkerij Toebast.

Het toernooi werd geopend door Jan Hofman, penningmeester van de Stichting Nijkerk 600 jaar. In zijn openingsspeech prees hij de goede samenwerking tussen de stichting en het Hoevelakens Schaakgenootschap. Ook sprak hij zijn bewondering uit voor de schakers die de strijd met elkaar aangingen terwijl er zo weinig bedenktijd was. Hofman opende het toernooi door aan de eerste tafel van de A-groep de openingszet te verrichten. Daarna barstte het schaakgeweld los.

De A-groep (de groep met de sterkste spelers) werd gewonnen door Joost Marcus. Marcus had een vliegende start en won zijn eerste zes partijen (van de tien). Daarna speelde hij gelijk tegen Erik van Esterik en verloor hij van Martin Veldhuizen. Dit bracht de spanning volledig terug in de strijd om de eerste plek. Uiteindelijk hadden Marcus en Van Esterik beide 8.5 punt (van een maximum van tien). Omdat Marcus in de onderlinge ontmoetingen één punt meer had gescoord dan Van Esterik, won hij het toernooi. Derde werd Gerben van Pel met 4.5 punt. Opvallende deelnemer in deze groep was Erik van Cappellen. Van Cappellen is C-jeugd en won dit jaar de C-categorie van het Open Hoevelakense Jeugdsnelschaaktoernooi. Hij koos ervoor om de uitdaging aan te gaan en mee te spelen in de A-groep.

In de B-groep ging de strijd om de eerste plek tussen Yvo Keus en Tim de Jongh. De Jongh kwam snel op voorsprong, maar Keus won de onderliggende partij, waardoor hij de koppositie weer deelde. In de tweede helft van de competitie wist De Jongh handig gebruik te maken van een fout van Keus om zo de eerste plek voor zichzelf op te eisen. Keus werd tweede met een ruime voorsprong op Roland Bijvank.

De C-groep had een duidelijkere winnaar; Robin Nellestein won negen van de tien partijen en werd daarmee knap eerste. Tweede werd Eleonor Romer, op twee punten achterstand en de derde plek ging naar Leo van Cappellen.

De D-groep was de jeugdgroep. Kylian Bijvank startte daar rustig met een remise, maar zette daarna de turbo aan. Hij won al zijn andere partijen en was met drie punten voorsprong de duidelijke winnaar. Met een tactische remise in de laatste ronde wist Mick Schilder de tweede plek te pakken. Derde werd Luuk Spaans.