Mooie, veelzijdige tentoonstelling bij Klein Beekhoven

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Tijdens de Atelierroute stellen Henk en Margreet Pothoven hun atelier en tuin graag open voor liefhebbers van beeldhouwkunst. Daarbij speelt de landelijke entourage een rol, want de beelden van beide exposanten en hun gasten Luuk Vonk, Jamie Duijvestijn en Toke in den Haak komen in de natuur rondom de boerderij en de werkruimte goed tot hun recht. Tussen de gezellig rondscharrelende kippen in de romantische tuin is een looproute aangelegd waar de grotere beelden verspreid zijn geëxposeerd. Het kleinere werk, zoals verfijnde sculpturen, staat overzichtelijk opgesteld in de tot atelier verbouwde loods. Margreet exposeert kleurig glas in lood werk met bijzondere ontwerpen.

Henk en Margreet wonen en sinds 2005 en twee jaar later verbouwden zij de voormalige loods tot atelier. Aanvankelijk alleen voor eigen gebruikvoor om beelden te creëren uit klei of steen. Deze hobby mondde uit tot een professie, want in de loop der jaren kwamen er steeds meer cursisten naar Klein Beekhoven. ''Het loopt heel goed en ik heb kennelijk dat enthousiasme dat goed overkomt. Sommigen komen al een flink aantal jaren. Ook Toke in den Haak, Luuk Vonk en Jamie Duijvestein behoren tot de gemotiveerde cursisten. Toke en Luuk gaan hier in september zelfs twee dagdelen lesgeven. Uitbreiding is nu gewenst, want 14 of 15 mensen tegelijk is eigenlijk te veel. Zij werken, net als ik, vanuit hun gevoel. Soms raken gevoelens mensen zo diep dat de tranen stromen tijdens het bewerken van een steen. Het verlies van een dierbare of een echtscheiding kan de aanleiding zijn om een bepaald beeld te maken. Emotie krijgt de ruimte tijdens het beeldhouwen,'' licht Henk toe. Overigens heeft hij ,,om de hypotheek te kunnen betalen'' een regulier baan als administrateur.

Margreet vult aan: ,,We werken de laatste tijd met strippenkaarten waardoor flexibiliteit zonder vaste structuur de vrijheid geeft om te creëren wat men voor ogen heeft, de vrijheid om bijvoorbeeld buiten het seizoen op vakantie te gaan.'' Zij tovert met stukjes glas en maakt de mooiste glas in lood objecten; van kleine sierobjecten tot suitedeuren en ramen.

Elke steen draagt een geheim in zich en het mooie hiervan is dit bloot te leggen,'' vervolgt Henk Pothoven. ,,Het blijft nog steeds een verrassing dat je uit zo'n ruwe steen een mooi glad en aaibaar beeld kunt maken. Elke steen komt ergens anders uit de wereld vandaan en onder je handen wordt het een stukje van jezelf.''

Jamie Duijvestein ( communicatie adviseur) begon enkele jaren geleden met het maken van illustraties voor kinderboeken. ,,Van de uitgevers kreeg ik het advies om een eigen stijl te ontwikkelen. Dat elke illustratie een eigen verhaal moet vertellen.''

Luuk Vonk (systeembeheerder) ging aanvankelijk aan de gang met klei, maar vond bij Klein Beekhoven de passie voor het bewerken van steen. Toke in den Haak volgde cursussen bij Henk en ging zelfstandig verder met het beeldhouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie