Bezuinigingen kritisch onthaald

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de gevolgen van het Rijksbeleid voor de gemeentelijke financiën - er moet eerst nog een nieuw kabinet worden geformeerd - rekent het college met een bezuiniging van 4 miljoen euro. Langs vier wegen wil het college de inkomsten en uitgaven met elkaar in balans brengen. Door technische maatregelen, zoals het langer uitsmeren van onderhoud aan wegen en gebouwen en versneld aflossen van leningen.

NIJKERK - De gemeenteraad was niet onverdeeld enthousiast over de door het college gepresenteerde Kadernota, waarin voor 4 miljoen euro aan bezuinigingen zijn opgenomen.

door Henk Brinkman

Door versobering van het voorzieningenniveau. Daarbij denkt het college aan het verminderen van de bijdrage voor monumenten, lagere bijdragen aan regionale samenwerkingsverbanden met andere gemeenten, het verminderen van het niveau van onderhoud aan bijvoorbeeld de openbare ruimte. Daarbij wordt gedacht aan een lager niveau van onderhoud van straten in het centrum en in parken. Daardoor zijn er minder ambtenaren nodig.

Verder wil het college meer geld binnenhalen door actiever subsidies aan te vragen voor projecten, maar ook door hogere tarieven voor parkeren in het centrum. Bovendien wil het college het gebied waar betaald moet worden geparkeerd uitbreiden.

Ook op het gebied van efficiënter werken binnen de ambtelijke organisatie wil het college maatregelen nemen.

Bij elkaar moet dat leiden tot een bezuiniging van 4 miljoen euro. Alle voornemens zijn in de Kadernota vastgelegd, maar moeten nog nader worden uitgewerkt, zodat bij de presentatie van de begroting voor 2011 in het najaar concrete plannen op de tafel van de gemeenteraad liggen.

De gemeenteraadsfracties konden zich gisterenavond over de voornemens van het college uitspreken in een eerste besprekingsronde in de commissie Middelen.

Christien Zeldenrust meldde namens het CDA dat deze fractie nog geen tijd had gehad de Kadernota te bestuderen. Zij maakte zich nu alleen zorgen dat er geen geld zou voor activiteiten in het kader van het jaar van de Vrijwilliger. Volgende week komt de CDA-fractie in de gemeenteraadsvergadering met een uitgebreidere opvatting over de collegeplannen.

Ook Boudewijn van der Woerd - die de zaak wel goed had bestudeerd en liet blijken dat de coalitiefracties in een soort Torentjesoverleg de Kadernota al hadden voorbereid - wijdde niet veel woorden aan de plannen. Hij merkte wel op dat de raad rekening zou moeten houden met een hoger bedrag aan bezuinigingen als het nieuwer kabinet eenmaal is geïnstalleerd.

De oppositie toonde zich veel kritischer.

u Meer Kadernota op pagina 5

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie