Pieter van Vollenhoven opent Dutch Golf Putten

7 juni 2010 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/PUTTEN - Verleden vrijdagavond opende prof. mr. Pieter van Vollenhoven Dutch Golf Putten aan de Nijkerkerstraat 99a, ingang Meskampersteeg. Na een lange weg met veel procedures is het eindelijk zover. De eigenaren – mede-investeerders Jart en Ellen Sluiter uit Hattem vertellen erover.

door Tijs van den Brink

Vrijdagavond om half zeven heette Ellen Sluiter allen welkom, inzonderheid Pieter van Vollenhoven om de officiële opening te verrichten en landgoedeigenaar jonkheer Röell. Zij kregen hierna het woord. Pieter van Vollenhoven, die zelf ook vaak golft op de golfbaan in Hattem (ook van Jart en Ellen Sluiter): “Fijn om hier deze middag en avond in Putten te zijn en fijn dat het klaar is. Dat het acht jaar geduurd heeft, dat zullen we maar gauw vergeten. Ik krijg er straks nog slapeloze nachten van of ik zal gaan golfen in Hattem of in Putten.” Jonkheer Röell: “Een geweldig moment om dit mee te mogen maken. Dank aan wethouder Nico Gerritsen en anderen van de gemeente. Fijn dat ook de provincie (met initiator de heer Van Hoffen) en uiteindelijk ook natuur- en milieu-instanties ermee akkoord gingen. Eén figuur wil ik nog speciaal noemen: Jart Sluiter. Ondanks alle tegenslagen bleef hij positief doorgaan met het project.” Pieter van Vollenhoven onthulde de borden ‘company members’ met daarop de namen van alle bedrijven die reeds lid zijn geworden en de ‘honorary members’ met daarop de namen van prof. mr. Pieter van Vollenhoven en jonkheer ing. M.W. Röell. Als derde kreeg Peter Fränzel, een van de founders, het woord en bood een prachtige grote ingelijste luchtfoto aan van de totale golfbaan. De foto was pas enkele weken geleden genomen. Jart Sluiter tot slot: “Zoals mijn naam betaamt ben ik de afsluiter. Ik wil allen bedanken die hebben meegewerkt aan het totstandkomen van deze prachtige golfbaan. In het bijzonder wil ik nog even noemen Jeroen Dekker, de manager en tevens een van de golfleraren van Dutch Golf Putten. Want hij heeft voor zijn inzet echt wel een pluim verdiend.” Informeel bleef het gezelschap daarna nog lang gezellig na, onder het genot van een hapje en een drankje.

Dutch Golf Putten

Enkele dagen voor de officiële opening vertellen Jart en Ellen Sluiter op een zonnige morgen in de buitenlucht over Dutch Golf Putten. Jart: “Dutch Golf Putten is een commerciële baan met als uitgangspunt openbaar en laagdrempelig: iedereen kan jaarabonnee worden. Steeds meer mensen willen golfen, ook ouderen. In vaktermen: Wij verwachten voor de 9-holes Dutch Golf Putten dit jaar nog op 400 jaarabonnees te komen en daarboven nog veel greenfee-spelers.” Ellen vult aan: “In de maand juni hebben we een openingsaanbieding: “Dag greenfee in juni: twee voor de prijs van één.” Jart vervolgt over de omgeving: “Veel aandacht is besteed aan de natuur. Door deze aanleg is negen hectare nieuwe natuur aangelegd. Twee prachtige waterpartijen in oorspronkelijke kwelgebieden geven de baan een mooi aanzien. De golfers kunnen mede van de nieuwe ontstane flora en fauna genieten. Wij hebben alweer sporen van reeën, vossen en dassen ontdekt. Daarnaast vinden zwanen, reigers, eenden en andere watervogels hun weg in de waterpartijen.” De eigenaren van Dutch Golf Putten vertellen dat ze alle aandacht hebben voor bos en bomen: “Honderden bomen zijn er al en er worden er nog meer gepland en geplant. Veel zorg is besteed aan de houtwallen, wallen zijn teruggezet, waardoor er meer dan 300 meter nieuwe wallen zijn bijgekomen.”

Bureaucratische lamlendigheid

Jart Sluiter zegt er over nagedacht te hebben of hij op deze mooie zonnige dagen rond de officiële opening nog iets zal zeggen over het moeizaam verlopen traject. Hij wil het toch maar doen, al is het alleen maar om meer tempo te krijgen in komende procedures: “Het eerste contact voor de aanleg van de baan dateert uit 2002, toen de familie Röell, grondeigenaar van 80 ha in deze omgeving, bij Dutch Golf Hattem op bezoek kwam. Plannen werden gemaakt voor de aanleg van een golfbaan in Putten, als economische drager van het landgoed van Röell. Kwam goed uit: voor het golfen hadden we op de kaart in die omgeving nog een witte vlek. Het is een unieke plaats: aan de rand van het Westen, in het midden van het land, tussen Putten en Nijkerk en dicht bij de Salentein. Daarmee hebben we dan ook al de nodige arrangementen gesloten. De gemeente Putten was enthousiast. Als het aan de gemeente had gelegen had de baan er dan ook al drie jaar eerder gelegen. Maar met de provincie werd het moeilijker, mede door de druk van natuur- en milieuverenigingen.” Zichtbaar komt bij Sluiter weer veel ergernis boven, als hij met instemming zijn vriend columnist Rob Hoogland over de overheid in enkele zinnen citeert: “Kafkaiaanse ambtelijkheid, bureaucratische lamlendigheid, onvoorstelbare kleinheid, misselijkmakende luiheid, de stuitende gewoonte om verantwoordelijkheid te ontlopen, de dwangneurotische neiging om zaken op andermans bordje te schuiven, de draaiende besluiteloosheid en de overduidelijke onbetrouwbaarheid.” Als Sluiter na deze ontboezeming weer op adem is, vervolgt hij: “Aan de overkant van de Nijkerkerstraat hebben we nog plannen voor het nieuwe initiatief Singelgolf. Ik daag de overheden uit deze proceduretijd minimaal te halveren.” En voor het overige wil hij maar niet verder ingaan op alle problemen die er geweest zijn.

Rondleiding

Jart en Ellen Sluiter geven tot slot nog een rondleiding door het prachtige 22 ha. grote gebied. Ze wijzen op de Schaapskooi met de nieuwe inplant daar vlakbij. Op konijntjes, ook al zijn die niet goed voor het talud. Op een vossenhol in een kant. Op ganzen bij het water. Jart: “Sommige instanties zijn van mening dat golfbanen niet passen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Ongeveer de helft van alle golfbanen liggen daar geheel of gedeeltelijk in. Zeg nu zelf: Past het er in of niet?” Hij slaat een balletje en geeft een technische uiteenzetting van de regels. Aan zijn oog ontgaat niets, terloops geeft hij nog enkele instructies aan zijn personeel, om hier en daar nog wat extra mooi te maken voor Pieter van Vollenhoven komt. Ellen geeft nog gauw de fleurige brochure ‘Dutch Golf Putten – Golfen tussen Putten en Nijkerk’ mee: “Hier staat alles in. Daarin zie je dat je voor weinig geld zoveel en zovaak kunt golfen als je wilt.” Tot slot vertellen ze nog dat op de zaterdag na de officiële opening, er een openingswedstrijd is voor alle leden maar ook voor alle geïnteresseerden uit de omgeving: “Want we hechten aan goede contacten met de buurt en de omgeving.” Samen zijn ze blij en dankbaar dat het na moeizame jaren eindelijk zover gekomen is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie