Wat doe je als je toch met voorkeurstemmen gekozen wordt?

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Dominees speelden vroeger, vooral in orthodox-christelijke kringen een grote rol in de politiek. Vooral in SGP-kringen waren vaak bekende predikanten lijsttrekker en politicus in de Tweede Kamer. Je kunt soms met nostalgische gevoelens terugdenken aan het diep-bassende stemgeluid van dominee Hette Abma. Maar die ligt inmiddels ver achter ons.

Maar het verschijnsel van dominees in de politiek wordt mogelijk nieuw leven ingeblazen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op de lijst van de nieuwe politieke formatie van Patricia van der Hurk, PPP2010, figureert ds. Edward van der Kaaij, in het dagelijks leven predikant van de Vredeskerk aan het Van Reenenpark.

Van der Kaaij is niet alleen bekend als predikant. Hij is ook secretaris van de Stichting Stadsgezicht Nijkerk, die zich vooral inzet voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed in Nijkerk. In die rol heeft hij regelmatig met scherpe pen en in heldere bewoordingen de opvattingen van de stichting naar voren gebracht in ingezonden stukken in deze krant. Daarvoor werd hij gevreesd door zijn opponenten. Eén van de redenen waarom Patricia van der Hurk hem vroeg voor de lijst van haar nieuwe politieke formatie, PPP2010.

Edward: ,,Het lijkt me goed dat er een nog niet gevestigde partij is met ervaren politici die op een andere manier politiek hopen te bedrijven, met korte lijnen naar de burgers. Dat sprak me aan.”

Edward ,,Ik ben gevraagd door Patricia van der Hurk vanwege, naar zij zegt, mijn vermogen om ingewikkelde dingen helder te vertalen. Ook sprak mijn frisse benadering haar aan, waarin ik niet gehinderd wordt door politieke gebruiken; ik spreek vrijuit zonder politieke correctheid. Ook telde mijn liefde voor kerk en cultuur.”

Edward: ,,Ik ben onbekommerd op de lijst gaan staan met de gedachte dat ik als ik niet actief campagne voor mijzelf voer, ik in ieder geval niet gekozen zal worden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie sprak de burgemeester mij aan en zei dat ik op ‘een gevaarlijke plek’ stond, omdat lijstduwers soms gekozen worden. Dat heeft mij aan het denken gezet. Als ik (waar ik totaal niet vanuit ga) onverhoeds door voorkeurstemmen gekozen zou worden, treedt een eigen dynamiek in werking, die nu nog stil ligt. Ik zal mij dan afvragen: mag ik wel bedanken als zo veel mensen hun vertrouwen in mij uitspreken? Ik ga het dan serieus overwegen. Wel zal ik het moeten kunnen combineren met mijn betaalde werk als predikant, dat uiteraard te alle tijde voor gaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie