‘Twee levens gered met FRB’

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Plaats van handeling was de kantine van de Hoevelakense brandweer. Het werd een geanimeerde receptie met een officieel en een officieus gedeelte. In het officiële gedeelte werden de brandweerlieden onder meer toegesproken door waarnemend brandweercommandant Sybrand Posthumus en burgemeester Gerard Renkema. Burgemeester Renkema sprak een woord van dank uit voor het werk van de brandweer: ,,Ondanks de beperkte mogelijkheden is het nodige verzet. Als meest in het oog springende voorbeeld van het afgelopen jaar wil ik daarbij de invoering van de FRB (First Responder Brandweer) noemen. Mijn dank gaat uit naar u allen voor de wijze waarop u met elkaar daar invulling aan hebt gegeven.’’

Geanimeerde receptie van de brandweer HOEVELAKEN - Op zaterdagavond 9 januari vond de nieuwjaarsreceptie van de brandweer plaats. Het was een gezamenlijke receptie van zowel de Hoevelakense als de Nijkerkse brandweer. Deze wordt ieder jaar steeds om en om gehouden. Dit jaar was Hoevelaken aan de beurt. Het was een geanimeerde bijeenkomst waarbij ongeveer 80 mensen aanwezig waren. Ook burgemeester Gerard Renkema was paraat, evenals wethouder Bert de Graaf.

door Gerrit Steen

Zelfstandige afdeling

Renkema meldde dat de brandweer weer als een zelfstandige afdeling een plek krijgt binnen de gemeente. De benoeming van een nieuwe commandant is ook aanstaande. Hij dankte iedereen voor de inzet om de brandweer op koers te houden met aparte aandacht voor waarnemend commandant Sybrand Posthumus.

Dieptepunt

In zijn toespraak memoreerde Sybrand Posthumus zowel treurige als vrolijke en positieve gebeurtenissen. Posthumus: ,,Dieptepunt was denk ik voor ons allemaal het plotsklaps overlijden van ons actieve korpslid Gijs Doornekamp, in de nacht van 9 op 10 januari vorig jaar. Gijs werd slechts 44 jaar.

,,De introductie van de First Responder Brandweer kan volgens mij zonder meer een succes genoemd worden’’, vervolgde de commandant. ,,In een half jaar tijd 22 uitrukken, waarbij met zekerheid twee personen het leven is gered.” In 2008 is de brandweer 303 keer uitgerukt tegen 353 in 2007, dat is een daling van 14%. Het aantal loze meldingen daarin was 30% en dat is veel te hoog. Onder meer door gesprekken met bedrijven proberen we om dit percentage verder terug te dringen, waardoor de oneigenlijke druk op de bandweer, het zijn ruim 100 uitrukken per jaar, verminderd kan worden.”

Diploma’s

Zoals gebruikelijk werden op deze avond ook de behaalde diploma’s, certificaten en bevorderingen uitgereikt. Het onderstreept de bereidheid van het brandweerkorps om naast de oefenavonden ook tijd te willen steken in het volgen van opleidingen en trainingen. Daarnaast komt er nogal wat thuisstudie bij kijken.

: De complete lijst met diploma’s en bevorderingen is te lezen op www.stadnijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie