Van Dijk schiet NSC naar zege

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Douwe van Dijk was zaterdag de gevierde man aan de kant van NSC. Met vier treffers hielp hij zijn ploeg langs Oranje Nassau Almelo. Met de overwinning is de afstand met de gevarenzone weer gegroeid.

NSC doet het prima staat op eigen veld dit seizoen. Van de vijf thuiswedstrijden zijn er nu vier gewonnen. De vijfde was een doelpuntloos gelijkspel tegen SVZW. Hierdoor staan de Nijkerkers in de middenmoot van de eerste klasse. Slechts drie punten verwijderd van de vierde plaats, die recht geeft op promotie aan het einde van het seizoen. Wat de NSC-ers als belangrijkste doel hebben, namelijk handhaving, ziet er veel beter uit. Door de winst op Oranje Nassau is die voorsprong gegroeid tot zeven punten. Mocht het inhaalduel van zaterdag tegen DVS’33 winst opleveren, zullen de doelen in de komende winterstop wellicht bijstelling vereisen.

NSC was vanaf het beginsignaal sterker dan Oranje Nassau. Zonder overigens kansen te creëren, maar met veel balbezit voor de Nijkerkers. De gasten uit Almelo namen echter na tien minuten de leiding. De uithaal van Danny Egberink liet keeper Robert van de Bunt kansloos: 0-1.

Even was NSC uit het veld geslagen, maar het herstel volgde snel. Douwe van Dijk liet zien dat hij een gevaarlijke spits is, zeker binnen het strafschopgebied. Na ruim een half uur zorgde van Dijk voor de gelijkmaker en nog geen tien minuten later voor de voorsprong bij rust: 2-1.

Na rust kenden de gasten uit Almelo een sterke periode al bleef het gevaar op de gelijkmaker beperkt. Het breekpunt van het duel volgde uit een enorme kans voor Oranje Nassau. Lars ten Hoeve tikte een voorzet tegen doelman Van de Bunt, waarna Emiel Kroeze de opspringende bal op onverklaarbare wijze over het doel kopt. Meteen daarna zorgde Van Dijk voor de 3-1 en brak het verzet van Oranje Nassau.

De gasten probeerden wel een slotoffensief, maar NSC bleef eenvoudig overeind en krijgt zelf vele kansen. Alleen Van Dijk benut er nog één, wat de 4-1 eindstand oplevert. Drie winstpunten erbij en afstand nemen van een laaggeklasseerde ploeg, dat is een prima resultaat.

De twee mindere duels tegen DOS Kampen en Urk waren na afloop snel vergeten door de supporters en er wordt zelfs alweer met een schuin oog naar boven gekeken. Maar niet door trainer Cooke, die vooral realistisch blijft. “De komende drie duels voor de winterstop, tegen DVS’33, VSCO’67 en Zutphen, zijn daarin erg belangrijk. Als we die allemaal winnen, gaan we heel lekker de winterstop in. En dan kunnen we altijd nog kijken of het nodig is om de doelen bij te stellen.”

Zaterdag begint NSC het drieluik met een thuisduel tegen DVS’33. De gasten uit Ermelo hebben een goede selectie, maar de resultaten blijven tot nu toe achter bij de verwachtingen. NSC zal de prima thuisreeks ook tegen DVS’33 willen voortzetten, waarmee ook meteen de aansluiting met de top wordt verkregen. Het duel op De Burcht begint zaterdag om 14.30 uur.