Rotonde zorgt voor lange files

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Nijkerker René Kolkman, die dagelijks gebruik maakt van deze route vroeg op 2 september in een door frustratie soms cynische e-mail aan gedeputeerde Marijke van Haaren aandacht voor de ontstane situatie. Hij schreef: ,,Deze rotonde is hoogstwaarschijnlijk aangelegd omdat een ambtenaar met een zeer scherpe perceptie heeft geconstateerd dat er wel eens een auto van één van de zijwegen (Zeedijk, danwel Arlersteeg) staat te wachten in de altijd zeer drukke avondspits. En inderdaad: invoegen is dan niet makkelijk. Vandaar de aanleg van de rotonde. Tot zover een goed idee. Slechte uitvoering helaas.” Hij concludeert dat de rotonde ongeveer 73 uur extra reistijd per jaar oplevert. Bovendien had hij in een paar weken tijd al enkele kop-staartbotsingen gezien.

Statenfractie ChristenUnie stelt vragen NIJKERK - Afgelopen zomer is een rotonde aangelegd op het kruispunt Berencamperweg-Zeedijk (Provinciale weg N301). De rotonde zou worden aangelegd in een ovale vorm om de doorstroming van het verkeer tussen Fleovoland en rijksweg A28 te bevordenen. Twee maanden na aanleg blijkt dat de rotonde leidt tot ernstige filevorming en vertraging. Aanleiding voor de aanleg was de hoeveelheid ongelukken die daar in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

door Henk Brinkman

Marijke van Haaren antwoordde persoonlijk. Zij wees op de ongevalsstatistieken, waardoor maatregelen noodzakelijk werden. Een rotonde heeft volgens haar het meeste effect op de verkeersveiligheid. Verder vermoedt zij dat de problemen ook worden veroorzaakt door een gewenningsperiode en het feit dat op de N302 bij Harderwijk ingrijpende werkzaamheden worden uitgevoerd, waardoor extra verkeer over de Berencamperweg gaat. Ook vakantieverkeer met caravans veroorzaken opstoppingen.

René Kolkman constateert in zijn antwoord echter dat de files na de vakantieperiode niet zijn afgenomen. Hij schrijft: ,,Doordat het ook nog eens een kleine rotonde betreft en deze rondom maar 1 rijbaan heeft, remt elke auto dermate af dat al het verkeer daarachter stagneert. Dit betekent dat het vaststaat tot aan de brug, maar ook tot aan de volgende rotonde (afslag Zeewolde) en ook nog verder de N301 op.”

Hij geeft ook een suggestie voor een verbetering: ,,Mogelijke oplossingen zijn: de oude situatie herstellen, maar dat blijkt niet de beste oplossing uit oogpunt van verkeersveiligheid. De andere oplossing: een extra invoegstrook op de rotonde erbij voor de zijwegen zodat de bestuurders op de reguliere (en honderden male drukkere) doorgaande weg niet hoeven af te remmen en opstoppingen veroorzaken is nog steeds een verbetering mijn inziens.”

CU-statenfractie stelt vragen

Inmiddels heeft de statenfractie van de ChristenUnie vagen gesteld over de ontstane situatie. De fractie wil nu weten welke verkeersmaatregelen destijds zijn afgewogen om de verkeersveiligheid te verbeteren en of het college nog steeds van mening is dat met oog op de vele files gekozen is voor de beste oplossing. Fractievoorzitter Martin Schuurman, zelf woonachtig in Nijkerk en regelmatig verkeersdeelnemer op de N301, wil nu weten welke aanvullende maatregelen de provincie gaat nemen om zo de doorstroming te verbeteren en te voorkomen dat er files blijven ontstaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie