Lelystad Airport mag uitbreiden

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Vliegveld Lelystad mag uitbreiden volgens het zogenoemde Meest Milieuvriendelijke Alternatief, schrijven de ministers in het Aanwijzingsbesluit. De economische voordelen van uitbreiding wegen volgens hen op tegen de geringe toename van geluidshinder en de toename van concentraties luchtverontreinigende stoffen. In het aanwijzingsbesluit is voorzien in maximaal 178.440 vliegbewegingen per jaar. Dat getal is als volgt onderverdeeld. Grote vliegtuigen: 28.440 vliegbewegingen, helicopters: 20.000 bewegingen, klein vliegverkeer: 120.000 bewegingen en overig vliegverkeer: 10.000 bewegingen.

Vliegroutes ook over Nijkerks grondgebied NIJKERK/LELYSTAD - Lelystad Airport mag uitbreiden. De ministers van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings en VROM, Jacqueline Cramer hebben maandag een ontwerpaanwijzingsbesluit gepbliceerd. Ook is de Milieu Effectrapportage vastgesteld. Lelystad Airport mag de landingsbaan verlengen tot 2.100 meter en er kunnen voortaan grotere vliegtuigen landen en starten. Daarbij moet gedacht worden aan een Boeing 737 en Airbus 320. Het ontwerp-aanwijzingsbesluit en de MER-raporten liggen vanaf donderdag 11 juni ter inzage. Ook in het stadhuis van Nijkerk.

door Henk Brinkman

Vliegtuigen mogen tussen 6 uur ‘s morgens en 23 uur ‘s avonds landen en starten. Een uitzondering geldt voor vliegtuigen die met onvoorziene vertragingen hebben te kampen. Zij mogen bij uitzondering tot 24 uur landen. Een andere voorwaarde is dat er gedurende zeven dagen luchtverkeersleiding op het vliegveld is. Ook moet er gewerkt worden met het geavanceerde P-RNAW systeem dat ideale vliegroutes moet waarborgen.

Vliegroutes

Voor Nijkerk zijn vooral de aanvlieg- en vertrekroutes van belang. Op grond van de kaarten in de Milieu Effect Rapportage wordt duidelijk dat er een route ligt in de richting van Nijkerk. Deze zal waarschijnlijk over de polder Arkemheen-Eemland gaan en tussen Nijkerk en Hoevelaken door gaan in zuidelijke richting. Onduidelijk is hoe snel vertrekkende vliegtuigen voldoende hoogte hebben gewonnen om geluidsoverlast in Nijkerk te voorkomen. Een tweede route bij een start in Noordoostelijke richting op het vliegveld voert over Hierden en Hulshorst langs de zuidelijke randen van Harderwijk, Ermelo, Putten en Nijkerk in zuidelijke richting.

De MER-rapportage en het ontwerp-Aanwijzingsbesluit liggen vanaf 11 juni ter inzage op vele plaatsen in Flevoland, maar ook op het stadhuis van Nijkerk. Er komen vier informatie-avonden in de gemeentehuizen van Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere. Op maandag 29 juni is er een hoorzitting in het Provinciehuis van Flevoland vanaf 19.30 uur. Daarvoor moet men zich aanmelden bij de afdeling Milieu en Water van de provincie Flevoland, tel. 0320265422. De aanmelding moet uiterlijk 29 juni om 17 uur binnen zijn. Schriftelijke reacties kunnen worden gestuurd naar Provincie Flevoland, (Aanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad) Postbus 55, 8200 AB Lelystad of per e-mail: inspraak.luchthaven@flevoland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie