Huishoudens krijgen 100 euro

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het CDA had dit al eerder voorgesteld, omdat de gemeente jaarlijks geld overhoudt. ,,Dat moet terug naar de burger.”

NIJKERK - In 2010 krijgen alle Nijkerkse huishoudens 100 euro terug van de gemeente. Vrijwel alle partijen in de raad steunden dit idee.

door Henk Brinkman

Verder wordt onderzoek gedaan naar de noodzaak van een tunnel bij de spoorwegovergang op de Amersfoortseweg en wordt geld gereserveerd voor mogelijke nieuwbouw van het stadhuis. Daarvoor zijn mogelijkheden nu de gemeente besloten heeft de aandelen Nuon te verkopen aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall voor een sloridge 34 miljoen euro.

De voorstellen kwamen aan de orde bij de bespreking van de Kadernota als opmaat voor de begroting van de gemeente, die in het najaar wordt vastgesteld. Partijen geven het college de richting mee voor het maken van de begroting.

Tegen teruggave

De VVD was één van de weinigen, die zich tegen de teruggave van 100 euro aan de burgers keerde, een voorstel dat overigens was gedaan door de eigen wethouder, Bert de Graaf. Fractievoorzitter Boudewijn van der Woerd wil de voor dit idee uitgetrokken 1,6 miljoen euro liever besteden aan structurele dekking van toekomstige uitgaven. ,,Dan hoeft minstens 50.000 euro per jaar niet door bezuiniging of lastenverhoging te worden gedekt en dat scheelt 1 procent OZB voor de burgers.”

PROgressief21 deed een vergelijkbaar voorstel over de Nuon-miljoenen. Jan Duijnhouwer keerde zich tegen het ‘verjubelen’ van dat geld. ,,Als we het stamkapitaal vastzetten met een rendement van vier procent, ontvangt de gemeente structureel bijna 1 miljoen euro per jaar.” Zijn voorstel kreeg geen steun.

De raad stemde in met een nader onderzoek naar een tunnel op de plek van de huidige spoorwegovergang op de Amersfoortseweg. Niet iedere fractie is overtuigd van nut en noodzaak van deze tunnel, maar wethouder Henk Lambooij had er al op gewezen dat er zich nu een kans voordoet op een subsidie voor dit project. Bovendien heeft hij toegezegd het onderzoek te verbreden en de hele ontsluiting van Nijkerk aan die zijde te zullen onderzoeken. Met name de fracties van PRO21 en Hoevelaken Nú zien weinig heil in deze tunnel.

Stadhuis

De raad steunt ook een onderzoek naar nieuwbouwmogelijkheden voor het stadhuis. Eerder was al afgesproken dat geen geld meer wordt geïnvesteerd in aanpassingen van het huidige stadhuis. Het CDA is geen voorstander van nieuwbouw.

De realisatie van deze plannen is mede afhankelijk van de maatregelen van het Rijk om de crisis te bestrijden. Alle partijen waren zich daarvan bewust.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie