Graf voor te vroeg geborenen

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige week maakte de gemeente bekend dat op de begraafplaats een veldje komt waar mensen hun veel te vroeg geboren kinderen (jonger dan 24 weken) kunnen begraven. Op het veldje komt een gemeenschappelijk monument in de vorm van een metalen vlinderboom, waaraan metalen vlinders met de naam van de betreffende kinderen kunnen worden bevestigd. Deze mogelijkheid is in de nieuwe verordening opgenomen op aandringen van de verloskundigen van de praktijk in Corlaer. ,,Het zal in de toekomst vaker gebeuren. Binnen onze praktijk maken we al na 20 weken een echo en dan kunnen we al vaststellen of een vrucht levensvatbaar is of een ernstige handicap heeft die levensbedreigend is. Dan kunnen mensen al een keuze maken de zwangerschap af te laten breken. Het gaat dan vaak om een gewenste zwangerschap. Zo’n keuze is al heel emotioneel. Dan moet je dat een plekje kunnen geven, niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Daarom hebben we hard voor deze mogelijkheid gevochten. Je mag een kind wel in je eigen tuin begraven, maar dat willen veel mensen niet. Een gewone begrafenis of crematie is in verhouding weer erg duur.”

‘Nijkerk is hier- mee voortrekker in Nederland’ NIJKERK - ,,Het is eigenlijk heel bijzonder in Nederland, dat Nijkerk een plek op de begraafplaats biedt om veel te vroeg geboren kinderen te kunnen begraven.” Dat zegt verloskundige Tessa Scheele. ,,Nijkerk is een voortrekker op dat gebied.”

door Henk Brinkman

Tessa vertelt dat mensen in de praktijk tegen allerlei grenzen aanlopen. ,,Een paar jaar geleden hebben we samen met begrafenisondernemer Elja heel veel moeite moeten doen om een te vroeg geboren en overleden kind te laten cremeren. Dat is uiteindelijk na heel veel moeite gelukt. Wij zijn ontzettend blij dat het nu in Nijkerk anders kan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie