Activiteitencentrum opent deuren

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

In het activiteitencentrum wordt momenteel de laatste hand aan de inrichting gelegd. ,,Veel cliënten uit Nijkerk en omgeving komen naar ons activiteitencentrum in Ermelo. Het is rendabel om dit in Nijkerk ook op te starten. De cliënten kunnen dan zelfstandig komen en zijn niet afhankelijk van vervoer”, vertelt Petra Pater, coördinerend begeleider Activiteitencentrum Nijkerk.

Dagbesteding voor mensen met beperking NIJKERK – Activiteitencentrum Nijkerk, onderdeel van de Stichting InteraktContour, biedt dagbesteding op indicatie aan mensen met een lichamelijke en/of zintuiglijke beperking en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het activiteitencentrum aan de Oranjelaan 97 wordt is woensdag 27 mei officieel in gebruik genomen.

door Belinda van der Horst

Het activiteitencentrum is in april van start gegaan en biedt dagbesteding met activiteiten op creatief, educatief en sportief gebied. De persoonlijke wensen van de cliënten vormen zoveel mogelijk het uitgangspunt. Er is volop ruimte voor eigen ideeën: samen worden mogelijkheden benut. ,,Elke cliënt heeft een werkdoel waar aan wordt gewerkt ”, zegt Petra. Er is een houtbewerkingsruimte waar ook mozaïeken gemaakt kunnen worden. In de computerruimte kan men fotobewerking leren, studiebegeleiding krijgen, een nieuwsbrief maken of de Nederlandse taal leren. In de creatieve ruimte kunnen boeken worden ingebonden. ,,Opdrachten voor boekbinden worden tegen een kleine vergoeding uitgevoerd”, zegt Petra. Er is een bewegingsruimte om te sporten of te darten. Er is een huiskamer en in de fraaie kantine beginnen de cliënten en medewerkers gezamenlijk de dag met een kopje koffie.

De receptie wordt bemand door de cliënten met ondersteuning van de medewerkers. Er is een rustruimte met bedden en stoelen waar de cliënten tussen de middag gebruik van kunnen maken. Niet elke cliënt is in staat om een hele dag onafgebroken bezig te zijn. Er zijn ook activiteiten die buiten de deur plaatsvinden, zoals zwemmen in Hoevelaken en bowlen in Putten. Ook wil men graag gaan wandelen en fietsen, maar daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het activiteitencentrum. ,,We hopen via sponsoring een busje te krijgen die we kunnen gebruiken voor activiteiten”, aldus Petra. Dagbesteding draagt ertoe bij dat mensen niet in een isolement raken. Voor de partner/verzorger van de cliënt is het fijn om even van de zorg ontlast te worden. De meerwaarde van het activiteitencentrum is dat de cliënten iets voor elkaar kunnen (gaan) betekenen.

uHet activiteitencentrum is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00-16.00 uur. Cliënten kunnen een indicatie krijgen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor maximaal 9 dagdelen. Vervoer wordt geregeld met een (aangepaste) taxi(bus). Info: Petra Pater, tel: 033-2457535.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie