‘In Nijkerk was er eerst een kip, toen het ei’

20 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De Eierhal is in 1928 gebouwd en was een belangrijk element in de economische omstandigheden van die dagen. Poorter: ,,Rond 1890 kwamen de eerste boterfabrieken in Nederland. Kleine keuterboertjes, die zelf hun boter maakten, raakten daardoor hun inkomsten kwijt en de regering besloot hen tegemoet te komen. Het rijk deelde kippen uit aan kleine keuterboeren, zodat zij hun inkomsten met de verkoop van eieren konden veiligstellen. De Gelderse Vallei groeide daarna uit tot een belangrijk centrum in de eierhandel. Niet alleen in Barneveld, maar ook in Nijkerk ontstond een bloeiende eierhandel. Daarom werd in 1928 in Nijkerk de eierhandel gebouwd.”

NIJKERK - Nico Poorter, één van de bekendste poorters van Nijkerk, wil in een boekje de betekenis van de Eierhal voor de geschiedenis van Nijkerk gaan vastleggen. Poorter: ,,Het is de laatste eierhal die nog in Nederland bestaat en herinnert aan een belangrijke periode in de Nederlandse en de Nijkerkse economische geschiedenis.” Nico Poorter vraagt de hulp van de Nijkerkse bevolking om foto’s en beschrijvingen van belangrijke evenementen, die in de Eierhal hebben plaatsgevonden in te sturen.

door Henk Brinkman

Op maandagen was er veemarkt op het Plein, maar bij de Eierhal werden niet alleen eieren verhandeld, er was ook een groentenveiling en een markt voor kleinvee. De Eierhal werd ook gebruikt voor andere evenementen. Er werden tentoonstellingen van Nijkekrse ondernemers gehouden, de volkskerstzang vond daar plaats, er waren oranjefeesten. Het meest recente evenement is de ijsbaan die de Nijkerkse Ondernemersvereniging twee jaar geleden organiseerde. En natuurlijk is de Eierhal jarenlang gebruikt als de supermarkt van Albert Heijn. Poorter: ,,Albert Heijn heeft veel bijgedragen aan het behoud van de Eierhal.”

Foto’s gevraagd

Nico Poorter wil die geschiedenis in woord en beeld vastleggen in een boek. Hij vraagt Nijkerkers om foto’s en beschrijvingen van alle evenementen die in de loop van de tijd in de Eierhal hebben plaatsgevonden in te sturen.

u Materiaal kan worden gestuurd naar Nico Poorter, Stationsstraat 94, 3881 AG Putten, e-mail: nicopoorter@planet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie