Jan Haverlag doet voor 50e keer mee aan Veluwe Wandeltocht

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – De 63-jarige judoka Jan Haverlag uit Nijkerk loopt zaterdag 16 mei voor de 50e keer mee met de 51e editie van de Veluwe Wandeltocht. De jubilaris in spé loopt met de jeugd van sportschool Rebel de afstand van 10 kilometer. ,,Ik heb altijd gehoopt dat de wandeltocht terug zou komen”, zegt Jan. Samen met andere sporters heeft hij in het verleden 18 keer, beurtelings 3 kilometer hardlopend, het wandelvuur voor de Veluwe Wandeltocht van Oosterbeek naar Nijkerk gebracht over een afstand van 44 kilometer.

door Belinda van der Horst

De eerste wandeltocht heeft Jan, die toen op de lagere school zat, gemist omdat hij er niet vanaf wist. ,,Het jaar daarop heb ik met school meegedaan”, zegt hij. Vervolgens heeft hij alle daarop volgende jaren aan de wandeltocht deelgenomen. Hij vond het dan ook erg jammer dat de wandeltocht twee jaar geleden stopte wegens gebrek aan organisatie. ,,Ik heb altijd gehoopt dat de wandeltocht terug zou komen. Maar wie wil er zoveel tijd en energie insteken?”, zegt hij.

Jan is judoka bij sportschool Rebel. In ’61 is hij met judo begonnen op de toenmalige sportschool van Goos Terschegget, die gevestigd was aan de Langestraat. Haverlag: ,,Mijn vader heeft me naar judo gestuurd voor zelfverdediging. In de jaren ’60 was judo in. We wilden allemaal een Anton Geesink worden”, vertelt Jan lachend. ,,Door judo word je wel zelfverzekerd”, vindt hij. Toen hij zijn bruine band haalde, gaf hij elke zaterdagmiddag les aan de jeugd en later ook aan ouderen.

De sportschool van Terschegget werd overgenomen door Rebel en Jan ging mee. ,,Ik heb nog meegeholpen met de verbouwing van de sportschool, want er stond hier aan de Van Deelenstraat alleen een gymlokaal”, vertelt hij. Nog steeds is hij als judoka actief en is tot de eerste dan (zwarte band), zoals dat in vakjargon heet, gegaan. Iedere donderdagavond is hij in de sportschool te vinden en hij valt ook nog wel eens in met les geven. ,,Judo is een deel van mijn leven geworden. Het zit er gewoon in”, zegt hij.

Samen met 6 andere sporters heeft hij in het verleden 18 keer, beurtelings 3 km hardlopend, het wandelvuur voor de wandeltocht van Oosterbeek naar Nijkerk gebracht over een afstand van 44 km. Als judoka heeft hij samen met de jeugd van de sportschool aan de wandeltochten deelgenomen en verschillende afstanden gelopen.

Jan schat dat hij nog zo’n circa 35 medailles heeft bewaard van de wandeltochten. Door verhuizingen zijn er een aantal zoekgeraakt. Hij vind het erg mooi dat op de medailles altijd een Nijkerkse afbeelding staat. Zaterdag loopt Jan met circa 25 kinderen mee over een afstand van 10 km. Kinderen die moe worden probeert hij tijdens de tocht op te peppen. ,,Als ze vragen hoeveel kilometer het nog is zeg ik: Ik zal even onder m’n schoenen kijken. Dan zeg ik: nog zoveel kilometer. De kinderen snappen niet hoe ik dat onder m’n schoenen kan zien”, grapt Jan. Over het weer hoeven de deelnemers zich zaterdag geen zorgen te maken. In de afgelopen 50 jaar is het volgens Jan, op een paar keer na, altijd mooi weer geweest.

Bij de foto: Ernst Postma, judoleraar (l) en Jan Haverlag die voor de 50ste keer meedoet aan de Veluwewandeltocht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie