‘t Veen adviseert ‘Veens model’

4 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Afgelopen vrijdag presenteerde de adviesgroep Nijkerkerveen haar advies over de door het college van burgemeester en wethouders geschetste varianten voor de toekomstige ontwikkeling van het dorp. De adviesgroep is indertijd voortgekomen uit de gevormde stamtafels, waarin bouwstenen werden aangedragen op het gebied van wonen, voorzieningen en werken in Nijkerkerveen. De adviesgroep heeft, voor het dit advies presenteerde, weer overlegd met die stamtafels, maar ook met het bestuur van voetbalclub Veensche Boys, ouderenbond PCOB en het Platform Nijkerkerveen.

Adviesgroep komt met eigen toekomstmodel NIJKERK/NIJKERKERVEEN - Nijkerkerveen zou Nijkerkerveen niet zijn als het niet met iets eigens op de proppen kwam als het gaat om de toekomst van het dorp. Geen wonen in het landschap, niet landschappelijk wonen, geen afgerond dorp en geen groot dorp, zoals de modellen die het gemeentebestuur als varianten presenteerde, maar een Veens model. Nog net niet op ouderwetse wijze met een ‘sch’ geschreven.

door Henk Brinkman

Maximaal 600 woningen

Het Veense model is eigenlijk een tussenvorm van de modellen II (landschappelijk wonen) en III (afgerond dorp). De adviesgroep wil uitgaan van maximaal 600 extra woningen en meer groen in het dorp. Daardoor blijft het waardevolle slagenlandschap behouden. Volgens de adviesgroep is anticiperen op verdere groei in de toekomst niet aan de orde. Alle demografische toekomstmodellen geven aan dat er krimp van de bevolking zal zijn over 20 tot 30 jaar in vrijwel alle regio’s van Nederland.

Verder pleit de adviesgroep voor een verkaveling, die inbreiding in de toekomst onmogelijk maakt. Ook moeten er voldoende goedkope woningen worden gebouwd.

Een absolute voorwaarde voor de woningbouw is een goede regeling van de waterafvoer. Als er om het dorp heen woningen op een verhoogd niveau worden gebouwd, mag dat niet leiden tot wateroverlast in het huidige dorp.

Veensche Boys

Over het al dan niet verplaatsen van Veensche Boys doet de adviesgroep nog geen uitspraak. Wel worden een aantal overwegingen gegeven die volgens de adviesgroep nader onderzoek vergen. De groep hecht groot belang aan een locatie van de club nabij het dorp, gezien de sociale functie van Veensche Boys. Als de club op de huidige locatie blijft, zal er in de toekomst geen mogelijkheid meer zijn voor uitbreiding. Bij verplaatsing geeft de groep twee alternatieven. Een locatie aan de Buntwal of tussen de nieuwbouw en discotheek Starlight, waarbij een locatie aan de Buntwal de voorkeur heeft.

Woonwerklocaties

De adviesgroep constateert dat Nijkerkerveen veel zelfstandige ondernemers met kleinschalige bedrijven telt, een, wat genoemd wordt, aantrekkelijke karakteristiek van het dorp, die behouden moet blijven. De adviesgroep stelt voor een clustering aan te brengen, bijvoorbeeld aan de Talmastraat met een doorsteek naar de Buntwal. Ook wil de adviesgroep onderzocht zien of een dergelijke clustering mogelijk is in de zuidwesthoek zonder dat de geurcirkels een belemmerende factor zijn. Bij deze clustering kan het wat zwaardere verkeer via enerzijds de Laakweg en anderzijds de Buntwal het dorp verlaten.

Centrumfunctie

De adviesgroep bepleit een stevige centrumfunctie met een woonzorgzone voor ouderen en goede voorzieningen voor onderwijs, zorg, winkels en een zogenaamd cultuurhuus. Dat laatste zou dan bibliotheekvoorziening, een steunpunt mantelzorg en een sociëteit met podium moeten krijgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie