Gerard van den Tweel geeft visie

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Gerard van den Tweel is bepaald niet te spreken over de toename van het aantal zogenaamde free-riders in de binnenstad, winkelketens met een vestiging in Nijkerk. Van den Tweel: ,,Daarvan moeten we er niet te veel hebben in Nijkerk. Ze worden geen lid van de Ondernemersvereniging en betalen dan ook niet mee aan bijvoorbeeld de feestverlichting.” Hij is blij met de uitbreiding van die feestverlichting naar het Plein. Hij vertelt dat een deel van deze free-riders na overleg bereid is een passende vergoeding te betalen. ,,We hebben ieder bedrijf in Nijkerk benaderd en een rekening gestuurd voor een bijdrage aan de feestverlichting. Het zit ons al jaren dwars. De NOV en stichting Pleinpromotie organiseren allerlei belangrijke activiteiten, waardoor er veel publiek naar de binnenstad wordt getrokken. De freeriders liften mee op onze kosten. Dat is gewoon niet eerlijk.” Van den Tweel meldt dit probleem te hebben aangekaart bij de Haagse politiek. Hij denkt aan een systeem, waarbij de gemeente via een heffing het geld gaat innen van alle winkeliers, die dan ten goede komt aan de NOV, die daarmee activiteiten kan organiseren. ,,Veel gemeenten doen dat al. Nu heeft de NOV een begroting van circa 60.000 euro. Als iedere ondernemer zou bijdragen, zou dat groeien tot 100.000 euro. Dan kun je wat doen in de stad.” Hij noemt het jammer dat de gemeente in 2006 niet wilde bijdragen aan de tijdelijke ijsbaan in de Eierhal. ,,Het was een fantastisch evenement. We hadden dat graag nog een keer gedaan, maar dat kunnen we niet alleen. In veel gemeenten keert dat jaarlijks terug. Barneveld, Zeewolde, Amersfoort. Het is prachtige promotie voor de binnenstad.”

‘ Veel meer parkeerplaatsen nodig’ NIJKERK - Aan het eind van het jaar geeft de voorzitter van Nijkerkse Ondernemers Vereniging, Gerard van den Tweel zijn visie op de ontwikkeling van de Nijkerkse binnenstad en de rol van de ondernemers daarin. Een gesprek met Van den Tweel levert altijd wel weer reuring op. Hij spreekt zich duidelijk uit over de winkelketens met een vestiging in Nijkerk, het in zijn ogen tekort aan parkeerplaatsen in Nijkerk en de bouwkundige staat van de Eierhal.

door Henk Brinkman

Binnenstad

,,We moeten zuinig zijn op de monumenten in de binnenstad,” zegt Van den Tweel. ,,Je kunt ze maar een keer beschermen. Van oude gebouwen kun je iets prachtigs maken. Er moeten wel mensen met kennis van zaken bij worden betrokken. Dan kan de binnenstad heel mooi worden. We hebben om de twee maanden goed overleg met het gemeentebestuur over de binnenstad. Daar moet men ook weten wat er leeft onder de ondernemers. Met elkaar moeten we de stad aantrekkelijk maken.”

Parkeren

Grote zorgen maakt Van den Tweel zich over het aantal parkeerplaatsen in en rond de binnenstad als de plannen rond het Molenplein worden gerealiseerd. ,,Er verdwijnen nu veel parkeerplaatsen rond het Molenplein. Met de huidige plannen zijn er minimaal 150 parkeerplaatsen meer nodig. Ik ga er voor het gemak van uit dat er rond de honderd woningen komen op het Molenplein. Vanwege de recessie komt er minder vraag naar duurdere woningen en meer vraag naar sociale woningen. Maar er is geen ruimte meer in de stad. Daarom moeten er grote parkeerkelders komen. Binnenkort overleggen wij weer met het gemeentebestuur over de parkeersituatie. Nu gaat het college kijken naar mogelijkheden om de Bonte Koe achter de Hema uit te breiden. Volgens mij kan er ook op het Gele Weiland een parkeerdek komen. Verder kun je ook kijken naar het terrein aan het begin van de Vrijheidslaan tegenover de zijkant van het weeshuis. Dat was vroeger van Nieboer. De gemeente wil daar het liefst sociale woningen bouwen, maar daarvoor is de grond te duur. Daar zou eventueel een supermarkt gebouwd kunnen worden, waar de Aldi zou kunnen worden gevestigd. Dan kan er een grote parkeerkelder kunnen worden gebouwd. Ik heb vernomen dat de Aldi daar wel in is geinteresseerd. Een supermarkt, sociale woningbouw en een parkeerkelder op die plek zou economisch fantastisch zijn. Het liefst zou ik daar een concentratie zien van economische activiteit. Dertien jaar is de zaak verpauperd.”

Hij maakt zich ook zorgen over de staat van de Eierhal. ,,Als oud-eigenaar zet ik grote vraagtekens bij de constructie en de fundering van de Eierhal. Ik denk dat de Eierhal ook moet worden afgebroken en weer opgebouwd. Dan kan ook de parkeerkelder die daar is gepland twee keer zo groot worden gemaakt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie