Jonge ondernemers helpen

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Kees Kraai, nog steeds een echte Veender, heeft dik dertig jaar in loondienst gewerkt. Eerst op de koopvaardij, maar later belandde hij bij de maatschappij die het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne exploiteerde. Hij werkte zich op tot beheerder van het hele complex met winkels, woningen en kantoren. Later kwam ook het Nieuwegeinse winkelcentrum City Plaza in zijn beheedersportefeuille. ,,In die functie heb ik veel geleerd over de wereld van het onroerend goed. Maar die centra werden verkocht aan het ABP, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. En met de mensen van het ABP kon ik niet overweg. Die waren gewend aan een ambtelijke cultuur en dat klikte niet. Ik heb toen besloten om weg te gaan.”

Kees Kraai, integere Veender in vastgoed NIJKERK - Aan de Sluiswachter, uitkijkend op de snelweg A1, verrijst een schitterend bedrijfsgebouw met kantoorruimte en een bedrijfshal, dat, gezien de uitstraling van de gevel, Mikado, is genoemd. En bij sporthal Corlaer wordt de laatste hand gelegd aan een schitterende accomodatie voor een sportschool, die bestemd is voor de sportschool van M&M The Next van Marco en Monique van Kooten, die nu onder de naam ProFitClub Nijkerk aan de Langestraat is gevestigd. Opdrachtgever voor deze in de huidige economische omstandigheden toch wel spannende bouwwerken is Kees Kraai van CeJeKa Holding.

door Henk Brinkman

Kraai heeft in 1992 het bedrijf Aerodynamiek aan de Havenstraat gekocht. ,,Ik had al een link met dat bedrijf, want hij liet op Hoog Catharijne alle luchtcirculatiesystemen controleren door Aerodynamiek. Overname was wel een groot risico, want ik moest voor honderd procent financieren met mijn huis als onderpand. Maar het is me gelukt om er een heel mooi bedrijf van te maken. Ik kon heel goede mensen aantrekken.” In diezelfde periode begon Kraai ook in het onroerend goed. ,,Ik heb een stuk grond gekocht achter Hart van Holland van Gerard van den Tweel en daar een pand neergezet. Zo is het begonnen.”

Kees Kraai bleek zowel technisch als commercieel begaafd te zijn. ,,In de mechanische techniek ben ik heel sterk, maar ik vind het ook leuk om met mensen om te gaan. Ik ben wat je met een modieuze term een teamplayer noemt. Ik vind het ook heerlijk om jonge ondernemers op weg te helpen. Zoals nu met Marco en Monigue van Kooten. Dat houdt mezelf ook jong. Ze hebben het niet in de gaten, maar ik steek zelf ook weer wat op van die contacten. Ik luister heel goed naar hen en dan hoor je weer iets waar je zelf nooit aan heb gedacht.”

Het gebouw aan de Sluiswachter is nog verhuurd. ,,Ik lig daar niet wakker van, ook al is het spannend. Elke maand dat het leeg staat is zonde.Je bouwt niet voor leegstand. Ik verwacht het met een jaar wel te kunnen verhuren.” Het gebouw aan de Sluiswachter biedt mogelijkheden voor kantoorruimte. Er zijn ook mogelijkheden voor een showroom, die nog verdubbeld kan worden. Daar is de constructie op berekend.

Kees Kraai betoont zich nuchter onder de economische omstandigheden. ,,Je moet geen leeuwen en beren zien als die nog niet in je tuin lopen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie