Aantrekkelijke concertreeks

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het eerste concert vindt plaats op 4 oktober met het Nederlands Concertkoor en het Nationaal Jeugdorkest (blazers). In het gerenommeerde koor zingt de Nijkerker Piet van den Burg de eerste tenorpartij.

‘Muziek Promotie’ presenteert nieuw programma NIJKERK - Opnieuw is het bestuur van stichting Muziek Promotie Nijkerk erin geslaagd een aantrekkelijk concertprogramma te presenteren.

De andere concerten zijn: op 29 november New Venture Trio, 17 januari Jazzorchestra of the Concertgebouw met Trijntje Oosterhuis en 25 april Spectaculair concert vol verrassingen op drie vleugels met vijf pianisten.

,,Jaren heb ik ervan gedroomd om ‘thuis’ te zingen’’, zegt de actieve Piet van den Burg. Op het programma staan van Bruckner de Mis in E-moll, van Richard Strauss de Suite opus 4 en van Bruckner een aantal motetten die A Capella door het koor worden gezongen. Volgens de Nijkerkse tenor prachtige muziek, vooral ook de Lofliederen voor Jezus Christus. ,,Bruckner is zó mooi.”

Het Nederlands Concertkoor is voortgekomen uit het Concertgebouw koor dat is opgericht door Bernhard Haitink. Dit werd ontbonden en een deel van het koor maakte een doorstart. Piet van den Burg is inmiddels al zestien jaar aan het Nederlands Concertkoor verbonden en heeft met toporkesten, zoals het Residentie Orkest, opgetreden in verschillende Europese landen. ,,Tijdens de repetities in Amsterdam denken we wel eens ‘Wat moet dat worden?’, maar tijdens het concert klinkt het altijd zo geweldig. Wij krijgen van de orkest vaak complimenten.’’ Kortom: Klassieke werken, unieke producties, klinkende namen, grote zalen, gepassioneerde zangers. Het Nederlands concertkoor verleent ieder seizoen medewerking aan zes tot tien grote muziekproducties die worden uitgevoerd met diverse binnen- en buitenlandse orkesten, dirigenten en solisten. Het koor is in 1987 opgericht en bestaat uit ruim honderd amateurzangers die professionele kwaliteit bieden. De artistieke leiding is in handen van Rob Vermeulen, dirigent, en Thom Janssen, pianist.

Het Nederlands Jeugd Orkest (NJO) bestaat voornamelijk uit muziekstudenten en jonge professionele musici. Zij krijgen, na intensieve audities, de kans om met professionele ensembles en dirigenten orkestervaring op te doen. Onder meer Jaap van Zweden, Jos van Immerseel en John Adams. Reinbert de Leeuw is artistiek leider. Voor het concert in Nijkerk bestaat het NJO uit achttien blazers (fluit, hobo, klarinet, fuga, trompet, trombone, hoorn en tuba).

PR-vrouwe Bertie Lemstra zegt: ,,Ik ben heel benieuwd om de blazers van dit orkest te horen spelen. Overigens is onze stichting in de Nederlandse muziekwereld geen onbekende meer. De uitvoerenden weten dat onze organisatie gedegen is en dat de SMPN afspraken nakomt. We zijn er trots op zo’n gevarieerd programma aan te bieden, zij het met een vast budget waarmee we moeten rondkomen. Het Nieuwjaarsconcert met Trijntje Oosterhuis en het concert met de vijf pianisten belooft geweldig te worden.’’

uZaterdag 4 oktober Kruiskerk Venenstraat 44 Nijkerk, aanvang 20.00 uur, toegangsprijs 21,50. Kaartverkoop Verhoog Muziek 033-2460444, Boekhandel Roodbeen 033-2452712, Hoevelakense Boekhandel ’t Laakmannetje 033-2534843. Online: www.smpn.nl/kaarten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie