Donderdag speelt een musicoloog op de beiaard

20 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Veel beiaardiers zijn tevens afgestudeerd organist of pianist. Dat geldt niet Jasper Stam (1980), die vandaag (donderdag 21 augustus) het beiaardconcert in de zomerserie verzorgt. Stam mag zich sinds 2006 musicoloog noemen. Zo combineert hij de theorie met de praktijk.

Bij die praktijk hoort ook het lesgeven aan piano- en orgelleerlingen. En natuurlijk het carillonspel: ook in 2006 behaalde hij zijn Master-of-musicdiploma aan de Nederlandse Beiaardschool, waar hij studeerde bij Bernard Winsemius, Arie Abbenes, Henk Verhoef en Frans Haagen.In zijn studietijd won hij al drie keer een tweede prijs bij een beiaardconcours. In 2007 behaalde hij de eerste prijs bij het Internationaal Beiaardconcours te Amersfoort. Hij is regelmatig te beluisteren op beiaarden in Nederland en België.

Zijn programma zal vooral orgelliefhebbers aanspreken. Het begint met twee werken van Buxtehude. Verder clavecimbelmuziek van Bach en een bewerkte orgelcompositie van César Franck. Ook een improvisatie ontbreekt niet. Het concert wordt afgesloten met twee hedendaagse beiaardwerken.

Dit concert wordt financieel mogelijk gemaakt door mevrouw A.S. van Elfrinkhof-van der Werf, ter gelegenheid van haar 100e verjaardag, die ze op 5 maart j.l. met haar familie heeft gevierd.

Het concert begint om 20.00 uur. De luisterplaats, ingang Gasthuisstraat 3a, is geopend vanaf 19.45 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie