Zomeravondconcert Henk Veldman

6 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Het programma van beiaardier Henk Veldman is verdeeld in vier onderdelen: Engelse luitmuziek, Noord-Duitse muziek, Nederlandse fluitmuziek en tenslotte de, bijna onvermijdelijke, Muziek voor Balzaal en Salon. Het grootste deel van de composities dateert uit de zestiende en zeventiende eeuw; de salonmuziek uit de negentiende eeuw. Na de typisch Engelse luitwerkjes volgen orgelcomposities van Buxtehude en Böhm en een Sinfonia uit de 29e cantate van Bach. De fluitmuziek is van Jhr. Jacob van Eyck, die overigens ook een zeer kundig beiaardier was en die de Hemony’s geholpen heeft bij hun succesvolle pogingen om als eersten een zuivere beiaard te produceren. Waldteufel, Elgar en Durand besluiten het concert.

NIJKERK - Het zesde zomeravondbeiaardconcert op donderdag 7 augustus wordt verzorgd door Henk Veldman. Het concert begint om 20 uur. Hij speelt oude muziek op de beiaard. Veel oude muziek is er op het beiaardconcert van donderdag te horen. “Maar via “The Maydens of the Country” en “Daphne d’overschoone Maegt” komen we toch weer bij “Salut d’amour” van Elgar in 1889 terecht”, aldus de organisatie.

Beiaardmuziek

Henk Veldman is behalve afgestudeerd organist en beiaardier ook adviseur bij overheden voor beiaardzaken. Daarnaast is hij, met zijn levenspartner Levina Pors, die ook beiaardier is en Freek Bakker menigmaal heeft vervangen, eigenaar van muziekuitgeverij Edition Pors.

Veldman heeft diverse prijzen bij beiaardconcoursen gewonnen. Hij is beiaardier van Middelstum, waar hij ook organist van de Hippolytuskerk is. In Amersfoort bespeelt hij regelmatig het orgel van de Evangelisch Lutherse Kerk.

Toegang tot het concert is de ingang aan de Gasthuisstraat 3a. De deuren zijn geopend vanaf 19.45 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie