‘Schilderen is echt een hobby’

16 juli 2008 om 00:00 Nieuws

In zijn werkplaats achter het huis op Westerdorpsstraat 83 in Hoevelaken legt hij vakkundig de laatste hand aan de nieuwe bekleding van een antieke eetkamerstoel. Vooral in zijn vakanties geniet de amateur beeldend kunstenaar ervan zijn impressies vast te leggen op het schilderslinnen. In zijn kleine showroom bij De Eiken Schuur, even verderop, exposeert Kees Hagen een deel van zijn werk. Tijdens de Kunstroute Hoevelaken is dit ook het adres waar zijn kleurige schilderijen zijn te bezichtigen.

Kees Hagen: Ik schilderde al voor ik trouwde HOEVELAKEN - ,,Het fijnste vind ik het ter plaatse schilderen aan zee. Dan ga ik wel een beetje achteraf zitten, want er zijn zo twintig à dertig toeristen die in je nek kijken’’, zegt Kees Hagen lachend.

door Anneke Martini

In de dertig jaar dat Kees Hagen zijn beroep uitoefent, is hij bepaald geen onbekende in het dorp. Hij volgde de vakopleiding meubelstoffeerder en meubelmaker alsmede een opleiding voor timmerman. In een gedeelte van zijn werkplaats hangen de zeegezichten en portretten, uitgevoerd in een sterk coloriet. ,,Al voordat ik trouwde ben ik met schilderen begonnen’’, vertelt Kees Hagen. ,,Het eerste schilderij is een portret van mijn nichtje, dat ook meteen goed is gelukt.’’

De Hoevelaker begon jaren geleden aanvankelijk met lessen in aquarelleren bij Hoevelaken Kreatief & Educatief. ,,Dat heb ik zeker tien jaar gedaan. Vervolgens ben ik gaan les nemen bij De Brink in Nijkerk bij Bé Tenkink. Elke dinsdagavond schilder ik met een vaste enthousiaste groep mensen bij het Open Atelier en in de vakantietijd met een kleiner groepje in Bunschoten. Maar vooral in Frankrijk, waar we in de buurt van Lyon op een boerderijcamping staan bij een Nederlandse makelaar. Daar ‘ontstress’ je helemaal. Na een poosje gaan we dan door naar Avignon, omdat daar mooie plekjes zijn om te schilderen. Als ik dat beroemde bruggetje van Van Gogh kan vinden, treed ik in zijn voetsporen’’, zegt Kees Hagen met pretogen.

Paletmes

Penselen komen er in het schilderwerk van Hagen nauwelijks aan te pas. Hij hanteert met verve het paletmes en gebruikt een penseel alleen voor het fijnere werk in zijn portretten. Bijvoorbeeld de witte tanden van Prinses Maxima of de bril van zijn vrouw. Het goedgelijkende portret van zijn vrouw mag van haar in de woonkamer hangen…. Behalve de zeegezichten van Franse plaatsen is ook Katwijk aan Zee favoriet. ,,Het schilderen is voor mij echt een hobby naast mijn werk. Die dinsdagavond is ‘heilig’ en die sla ik niet over. Toen Minie Schreurs, een klant van me, vroeg of ik met de Kunstroute wilde meedoen, leek me dat heel leuk. Als zij me niet had gevraagd, had ik me waarschijnlijk niet opgegeven. Het is alleen jammer dat de deelnemers elkaars werk niet kunnen bekijken. Iedereen moet op zijn eigen adres blijven die twee dagen. Overigens is de Eiken Schuur op zondag gesloten en zijn mijn schilderijen alleen op zaterdag te bezichtigen.’’

Momenteel is Kees Hagen regelmatig te vinden bij het pontje van Eemdijk, waar hij met een groepje van het Open Atelier het landschap vastlegt op het doek. Zijn werk is ook te zien op de Kunstmarkt in Nijkerk, die in augustus wordt gehouden. ,,Hartstikke leuk daar en ik heb er vorig jaar aardig verkocht”, besluit de Hoevelaker tevreden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie