'Het Hospice moet toegankelijk zijn'

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Het nieuwe Hospice Nijkerk e.o. wordt, naar verwachting, in november geopend. De verbouw van het monumentale pand Bethanië aan het Vetkamp ziet er indrukwekkend uit. Met de komst van het nieuwe Hospice wordt het huidige Hospice Arkemheen, die als palliatieve unit functioneert in zorgcentrum Arkemheen, opgeheven. In het nieuwe Hospice, waarin mensen vanaf 18 jaar opgenomen kunnen worden, zal ’s nachts ook een verpleegkundige aanwezig zijn. Daarvoor zal het Hospice nauw gaan samenwerken met de thuiszorgorganisatie Christelijke Thuiszorg en Arkemheen. Alida van der Hout, verpleegkundige en algemeen coördinator van het Hospice, vertelt hoe een opname in het Hospice tot stand komt.

door Belinda van der Horst

In het Hospice Arkemheen, wat vijftien jaar geleden werd opgericht, hebben circa 250 gasten hun laatste levensdagen doorgebracht. “Afgelopen jaar zijn er dertig gasten opgenomen geweest”, zegt Alida van der Hout. Ze is zelf ook vijf jaar als vrijwilligster in het Hospice werkzaam geweest. Patiënten, in het Hospice worden zij gasten genoemd, die in een terminale fase verkeren en niet meer behandelbaar zijn worden door het ziekenhuis of huisarts naar het Hospice verwezen. Uiteraard heeft de patiënt ook altijd de keus om naar huis te gaan. “De patiënt wil niet altijd naar huis omdat hij/zij de partner of kinderen niet met de zorg wil belasten. Een andere reden is dat de patiënt er tegenop ziet thuiszorg over de vloer te hebben. Bovendien is de thuiszorg niet 24 uur aanwezig, zodat de patiënt toch nog een beroep op zijn/haar partner of kinderen moet doen. Ook kan de patiënt het niet altijd aan dat er thuis veel visite over de vloer komt”, vertelt Alida.

Opname

Wanneer een patiënt besluit om zich in het Hospice te laten opnemen, wordt hij/zij thuis of in het ziekenhuis door Alida bezocht voor een intakegesprek om de opname te regelen. Ook worden alle wensen op een rijtje gezet. “Ik adviseer de gasten zich niet in het laatste stadium te laten opnemen, maar in een vroegere fase. Wij leren dan hun wensen kennen als ze nog aanspreekbaar zijn en hoeven dat dan niet aan de familie te vragen. Het is prettig als we kunnen inspelen op de wensen van de gasten en dat ze deze kenbaar kunnen maken. De vrijwilligers kunnen tijd en aandacht aan de gasten geven. Dat maakt het werk prettig. De gast mag spulletjes van thuis meenemen en zelfs zijn/haar huisdier. We hebben al twee keer een poes gehad, maar ook vogeltjes en vissen”, vertelt Alida. Voorwaarde is wel dat de andere gasten geen overlast van de huisdieren hebben. Het kan voorkomen dat er een wachtlijst voor het Hospice is. In dat geval wordt er naar een oplossing gezocht. Men wordt dan doorverwezen naar een Hospice in Amersfoort, Ermelo of Barneveld of de thuiszorg wordt geoptimaliseerd.

Wensen

In het Hospice probeert men, indien mogelijk, de laatste wensen van de gasten te vervullen. Er heeft een keer een fanfarekorps opgetreden waar een gast lid van was. Voor een paardenliefhebber zijn twee pony’s opgehaald. De gast werd met bed en al naar buiten gereden om de dieren te kunnen aaien. Op moederdag werd een gast met een ambulance naar De Salentein gebracht, waar ze door haar kinderen een moederdagdiner kreeg aangeboden. Voor dezelfde gast werd een ruimte in Arkemheen beschikbaar gesteld voor een familiereünie. “Er gebeuren ook leuke dingen in het Hospice”, zegt Alida.

Betrokken

De familie wordt, mits zij dat willen, nauw betrokken bij de zorg. “Ze hoeven niets, maar alles mag. Het kan ook rust geven om de zorg uit handen te geven”, zegt Alida. Ook mag de familie na het overlijden van hun dierbare de laatste zorg (afleggen) uitvoeren of hierbij aanwezig zijn. “Eén keer per jaar wordt er een gedachtenisherdenking gehouden voor alle gasten die zijn overleden. De familie wordt hiervoor uitgenodigd en gevraagd om een bijdrage te leveren in de vorm van een gedicht voorlezen of iets dergelijks. De nabestaanden hebben steun aan elkaar. Soms komen zij ook nog even in het Hospice langs”, zegt Alida. Het Hospice biedt ook nazorg aan de nabestaanden. Eén van de coördinatoren probeert altijd bij een begrafenis of uitvaart aanwezig te zijn. In een later stadium neemt Alida nog telefonisch contact met de nabestaanden op.

Palliatieve sedatie

In het Hospice wordt palliatieve sedatie toegepast. Euthanasie wordt niet uitgevoerd, want de Bijbel is de grondslag van de Stichting Hospice Nijkerk e.o. “Wel kunnen mensen met een euthanasiewens in het Hospice worden opgenomen. Goede palliatieve sedatie doet de vraag naar euthanasie afnemen. Palliatieve sedatie heeft niets te maken met beëindiging van het leven. In de laatste levensfase wordt het bewustzijn verlaagd, zodat de gast geen last meer heeft van de symptomen van zijn/haar ziekte”, vertelt Alida. In het Hospice worden de gasten ’s nachts verzorgd door het personeel van zorgcentrum Arkemheen. In het nieuwe Hospice wordt er nachtzorg door een verpleegkundige geboden. Daarvoor wordt er nauw samengewerkt met de thuiszorgorganisatie Christelijke Thuiszorg en Arkemheen. In het nieuwe Hospice wordt van de gasten een inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd omdat het Hospice zichzelf gedeeltelijk moet bedruipen. “Deze bijdrage mag geen drempel vormen. Het Hospice moet toegankelijk zijn”, stelt Alida.

Nieuwe vrijwilligers m/v zijn van harte welkom. Momenteel zijn er 63 vrijwilligers, maar er zijn er tachtig nodig in het nieuwe Hospice. Er worden namelijk vier diensten gedraaid met twee vrijwilligers per dienst. Het is niet perse noodzakelijk dat een vrijwilliger een achtergrond in de zorg heeft. Door het Hospice wordt een vier-daagse opleiding geboden. Daarnaast mag de vrijwilliger acht weken, of zo nodig langer, proefdraaien. “Ik heb veel respect voor de vrijwilligers. Ze zijn heel erg gemotiveerd. Het is geweldig om met zo’n team te werken”, besluit Alida.

*Informatie: www.hospicenijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie