Hans Pul geeft er een draai aan

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

In de aanloop naar deze kunstmanifestatie komen diverse exposanten aan het woord. Eén van hen is Hans Pul die vele soorten hout bewerkt op de draaibank. Tijdens het bezoek aan Hans en Elles Pul in hun gezellige woonboerderij zijn overal in huis kunstig gedraaide gebruiksvoorwerpen te bewonderen.

HOEVELAKEN - In het weekeinde van 27 en 28 september vindt de eerste Kunstroute Hoevelaken plaats. In het dorp zijn 40 adressen waar Hoevelakense beeldend kunstenaars en enkele gastexposanten hun werk tentoonstellen en vertellen over de achtergronden hiervan.

door Anneke Martini

Hans begon in 2005 met deze hobby die hij intensief beoefent. ,,Bij mijn pensionering vroeg men mij welk afscheidscadeau ik wilde hebben. Misschien wel een draaibank? Zonder nog te weten wat ervan zou komen. De ontdekkingstocht door ‘houtland’ begon met de aanschaf van boeken over houtdraaien. Het eerste product was een kandelaar. Als je een vierkant stuk hout naar rond hebt veranderd, is er al iets ontstaan. Voor mij is het inmiddels een verslaving.’’

Elles Pul voegt er lachend aan toe: ‘Als ‘ie niets anders te doen heeft, staat ‘ie te draaien.’’ Hans legt uit: ,,Of we zijn buiten aan het werk, of we zijn aan het hobbyen. Hobbyen is leuker dan klussen aan de boerderij of op het land er omheen. Elles: ,,We hebben tien jaar geleden bij het stoppen met werken bewust gekozen voor wonen in het buitengebied.’’

Op de tafel staat een aantal proeven van bekwaamheid van Hans Pul; een mooie gedraaide houten fruitschaal en fraai gevormde vaasjes met een zachte glans. ,,Hout is een prachtig materiaal en het draaien is altijd weer verrassend. Ik werk met alle soorten hout, net wat voor handen is. Veel krijg ik ook en dat moet eerst goed worden gedroogd voor het gedraaid kan worden. Wat er dan uitkomt is vaak een verrassing omdat de ‘tekening’ steeds anders is. Tijdens het bewerken komen pas de nuances naar voren. Dat vind ik nou het leukste van houtdraaien.”

In de werkschuur achter de boerderij ligt een flinke voorraad hout opgeslagen. Maar ook staat er een verbazend groot aantal prachtige houten voorwerpen, bedekt met een laagje stof. Want na het draaien wordt een object met de hand geschuurd en daarbij komt het nodige stof vrij. Als laatste bewerking moet er nog intensief worden gepolijst. Hans Pul vertelt: ,,Op een gegeven moment ben ik cursussen gaan volgen in Utrecht en dat blijf ik regelmatig doen.’’ Over de werkwijze zegt hij: ,,Een blok hout wordt eerst al aangepast en voorbereid op de uiteindelijke vorm. Met zo’n groot blok hout staat je bank wel zwaar te schudden! Je moet langzaam beginnen en het tempo steeds een beetje opvoeren; net zo lang tot het in balans is. Tijdens het draaien moet ik goed met de beitel bijsturen. Meestal maak ik glad geschuurde en gepolijste voorwerpen, maar soms laat ik met opzet een stuk van de schors zitten, aan de rand van een schaal bijvoorbeeld. Dan krijg je zo’n mooi effect.”

Naast schalen, kannen, vazen en kandelaars heeft de Hoevelaker een prachtige serie pennen gedraaid uit verschillende houtsoorten, waardoor men een goed beeld krijgt van de variaties in de kleur en de nerf van hout. Stuk voor stuk juweeltjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie