Veelkleurig schilderwerk

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De tentoonstelling loopt tot en met 28 juli in de galerie aan het begin van de shoppingroute. De openingstijden zijn: Maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur, vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Van Houten exposeert in De Havenaer NIJKERK - In de karakteristieke voormalige chocoladefabriek, nu centrum voor Home en Lifestyle De Havenaer te Nijkerk Westkadijk/entree Amperestraat, exposeert Karel van Houten kleurige, figuratieve, zelfs anekdotische schilderijen.

door Anneke Martini

Meteen bij binnenkomst van de galerie bij het trappenhuis vallen de levendige schilderijen van Karel van Houten op. Elk doek vertelt een verhaal, uitgebeeld in een fraai reliëf, met een in wit gehouden lijnenspel. Structuur vormt, naast de compositie, een belangrijk element. De schilderijen van Karel van Houten zijn vrolijk, speels en inventief. In de loop der tijd heeft hij een geheel eigen signatuur ontwikkeld, die direct herkenbaar is.

Karel van Houten, inwoner van Hoogland, zocht een aantal jaren geleden naar een nieuwe uitdaging in zijn vrije tijd. Dat werd schilderen op doek met acrylverf. Wat als een hobby begon, groeide uit tot een professie. Tot zijn eigen verbazing bleek dat hij ‘het schilderen met verve’ in zijn vingers had. Het stoeien met verf vormt nu een groot deel van de dagbesteding, waarin Karel van Houten zo opgaat dat hij regelmatig het besef van tijd verliest. De ene keer schildert hij aan de hand van een thema of compositie, dan weer naar waarneming van een landschap of stilleven. Van Houten: ,,De man die bij zijn naderende werkzame -in de techniek- einde een hobby zocht, vond een passie. Hiervan laat ik graag de vruchten aan een ander zien, mede door de opdiktechniek die ik hanteer. Als basis is er een mengprocedé van gesso, bakbloem en binder. De opdikmaterie droogt helaas erg langzaam en het kost me moeite om daarvoor geduld op te brengen. Want als ik eenmaal bezig ben met een schilderij krijg ik er steeds meer zin in’’, licht de kunstenaar toe. Zijn schildertrant is dan ook erg arbeidsintensief.

De Hooglander schildert voornamelijk figuratief en dat zijn stadsgezichten, een Venetiaanse Maskerade, eencellige amoebes, flitsende zeilschepen door de woelige baren met daarboven even woelige wolkenpartijen, maar ook muzikanten. In zijn doeken verwerkt Van Houten jeugdherinneringen, zoals jazzmuziek en zeilboten. ,,Al in mijn jeugd bezocht ik veel jazzconcerten en ook nu nog bij Artishock in Soest. Ook zeilde ik vroeger graag, hoewel natuurlijk niet in deze historische zeilschepen.’’

De composities zijn uiterst doordacht en van tevoren geschetst, waarna de vele kleuren spontaan worden opgebracht. Is het eindresultaat niet geheel naar wens, dan worden gedeelten overgeschilderd om tot een harmonieus palet te komen. ,,Dat is het voordeel van acrylverf.’’

In elk schilderij zitten uren werk met de vaak geometrische tendensen en tot de laatste penseelstreek bedacht en kloppend. De exposant vervlecht als het ware zijn figuren, waarbij kleur en compositie in evenwicht zijn. Zowel in Amersfoort, Soest, Nijkerk, Hoogland en Amsterdam maakten al velen kennis met het werk van Karel van Houten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie