Gemeente reserveert geld voor extra parkeerplaatsen

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN – In de gemeentebegroting voor 2009 is een bedrag van 375.000 euro uitgetrokken voor extra parkeerplaatsen in het centrum van Hoevelaken. Het college van herverdeling en uitbreiding van het parkeerterrein bij het Manifestatieveld/Kantemarsweg van 78 naar 141 plaatsen.

door Peter Kerklingh

Verreweg de grootste reservering op het gebied van Bereikbaarheid is de tunnel onder de spoorlijn aan de Amersfoortseweg. Het stadsbestuur legt daarvoor in 2009 een bedrag van 2,5 miljoen opzij.

De Amersfoortseweg is een belangrijke wegverbinding tussen Nijkerk, Hoevelaken en Amersfoort. Ter hoogte van de wijk Corlaer kruist de spoorlijn Amersfoort-Zwolle deze weg. In de huidige situatie leidt de intensiteit op de weg en op het spoor tot lange wachtrijen voor het autoverkeer. Deze problematiek zal sterk toenemen na de ingebruikneming van de nieuwe aansluiting op de A28 en de oplevering van de totale structuurweg.

Met het realiseren van een spoorondergang Amersfoortseweg zal de doorstroming voor zowel het gemotoriseerde verkeer als het langzame verkeer aanzienlijk verbeteren. De kosten van de ondertunneling van het spoor zijn geraamd op 12 miljoen euro. Het Rijk neemt hiervan via ProRail 3 miljoen voor zijn rekening. Nadat de tunnel op het uitvoeringsprogramma van ProRail is geplaatst zal het nog een aantal jaren duren voor de uitvoering start. De gemeente trekt voor deze toekomstige investering van 9 miljoen euro nu al geld uit. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om een begin te maken met de benodigde reservering door uit de Algemene Reserve een bedrag van 2,5 miljoen te storten in de Reserve Bovenwijkse Voorzieningen. De komende jaren kunnen voor deze investering aanvullende stortingen in dit fonds worden gedaan.

De Kadernota wordt deze maand in de gemeenteraad behandeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie