Werkloosheid Gelderland daalt nog steeds

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Nog altijd vertoont de arbeidsmarkt een gunstig beeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) over het eerste kwartaal. Het aantal niet-werkende werkzoekenden daalde opnieuw en het aantal vacatures blijft onverminderd hoog.

De Gelderse CWI vestigingen telden eind maart 49.700 niet-werkenden. Dat is ruim 10.000 minder dan een jaar geleden. In vergelijking tot vier jaren geleden daalde het bestand intussen al met 25.000. Alle leeftijdsgroepen profiteren van de gunstige arbeidsmarktsituatie, de jongeren het meeste. In Gelderland zijn nu nog 3.900 jongeren zonder werk. De dynamiek op de arbeidsmarkt verschilt per leeftijdsgroep. Hoe jonger men is, hoe vaker men zich komt in- of uitschrijven als werkzoekende.

Werkloosheid daalt

Het aantal niet-werkenden in Gelderland daalde afgelopen kwartaal met 1.700. De veertien Gelderse CWI-vestigingen telden eind maart 49.700 mensen zonder werk. In vergelijking met vorig jaar daalde het bestand met 17 procent, twee procent lager dan landelijk. Dit verschil is grotendeels toe te schrijven aan een administratieve correctie. Dit leidde vooral in Arnhem tot een lager jaarresultaat. Relatief de sterkste daling deed zich het afgelopen jaar voor rond Zutphen, Ulft en De Liemers. Ook in alle andere gemeenten liep de werkloosheid terug. Ruim vijf en een half procent van de Gelderse beroepsbevolking is momenteel niet-werkend. Er zijn meer vrouwen werkloos dan mannen. Hoe jonger men is, hoe meer kans men heeft op een baan. Er staan nu nog 3.900 jongeren ingeschreven (>27 jaar). Werkgevers putten tegenwoordig bij de personeelswerving vaker dan voorheen uit een wat oudere leeftijdsgroep. CWI telt in Gelderland 26.500 oudere niet-werkenden (>45 jaar).

Dynamiek jongeren verschilt sterk van ouderen

Al verschilt het aantal niet-werkenden tussen twee opeenvolgende periodes soms weinig, in de tussentijd is er meestal toch sprake van druk verkeer op de arbeidsmarkt. Dagelijks schrijven honderden mensen zich in of uit als werkzoekende. Hoe meer deze twee aantallen uit elkaar liggen, hoe sterker de eindstand van dat kwartaal afwijkt van de vorige. Jongeren maken intussen acht procent uit van het Gelderse aantal niet-werkenden. Hun aandeel in de in- en uitstroom lag het afgelopen jaar op ruim 25 procent. Zij wisselen vaak van baan, onder andere door het aflopen van tijdelijke contracten. Meer dan de helft van het bestand bestaat intussen uit ouderen. Hun aandeel in de totale in- en uitstroom bij CWI lag afgelopen jaar op hetzelfde niveau als dat van jongeren. Daarmee is het verschil in dynamiek tussen deze leeftijdsgroepen voldoende duidelijk. Hoe jonger de werkzoekende, hoe meer kansen men krijgt op een baan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie