Onderzoek opheffen spoorwegovergang

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Energieweg krijgt viaduct

HOEVELAKEN – De gemeente Amersfoort gaat onderzoeken of de spoorwegovergang op de Hogeweg kan worden opgeheven. In de toekomst vervangt de Energieweg de Hogeweg als doorgaande autoroute tussen Hoevelaken en Amersfoort. De Energieweg krijgt een viaduct over de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. De bestaande spoorwegoverweg zou in dat geval overbodig worden.

Door Peter Kerklingh

Eén van de redenen om de spoorwegovergang te sluiten is de toename van het treinverkeer. Deze toename is voornamelijk het gevolg van de Valleilijn (de treinverbinding tussen Ede/Wageningen en Amersfoort en waar straks ook Station Hoevelaken gebruik van maakt) alsmede de nieuwe, hogere frequenties van het intercityverkeer.

Als de Energieweg in 2010 de doorgaande weg wordt naar Amersfoort, krijgt de Hogeweg alleen nog de functie van een weg voor omwonenden. Om te voorkomen dat de Hogeweg een sluiproute wordt, wil Amersfoort deze weg afsluiten voor doorgaand autoverkeer. Deze afsluiting was aanvankelijk gepland in de buurt van de kruising met de Koedijkerweg, maar sinds korte tijd ziet Amersfoort meer heil in een zogenaamde knip bij de spoorwegovergang. Zo wordt niet alleen sluipverkeer tegen gegaan, maar wordt het autoverkeer naar Amersfoort ook veiliger.

Bij een afsluiting van de spoorwegovergang op de Hogeweg moeten omwonenden en fietsers anders gaan rijden. Zij kunnen via de Stuwdam en de fietsertunnel van de Oude Lageweg (dus via het bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef) hun bestemming bereiken.

Amersfoort wil weten of dit plan haalbaar is. Om dit te bepalen gaat Amersfoort in overleg met organisaties als de Fietsersbond, ProRail, de gemeente Nijkerk en de Provincie Gelderland.

Gasleiding

Op de plaats waar de Energieweg komt te liggen, (in de oksel van het klaverblad Hoevelaken) ligt nu een gasleiding van de Gasunie. Deze leiding moet verlegd worden. Zou dit worden nagelaten, dan zou de Energieweg over de gasleiding komen te liggen. De Gasunie, eigenaar van de leiding, wil dit niet vanwege het onderhoud ervan en de veiligheid. De bestaande gasleiding dateert uit 1966. Dat is het jaar waarin Nederland massaal overging op aardgas. De gasleiding in Wieken Vinkenhoef maakt deel uit van het netwerk tussen Slochteren (Drente) en de Botlek bij Rotterdam. Het verwijderen van de oude gasleiding is een omvangrijke klus. De leiding heeft een doorsnee van ruim 90 centimeter en ligt 2,5 meter diep. Er gaan dagelijks enorme hoeveelheden gas doorheen.

De Gasunie begint dit tweede kwartaal van 2008 met de aanleg van het eerste deel van de nieuwe gasleiding. Dit deel komt tussen de Hogeweg en de Oude Lageweg. Dit is nodig voor de nieuwe aansluiting van de Hogeweg op de A28. Dit deel van de leiding moet vóór de zomervakantie gereed zijn. Volgend jaar volgt de rest van de nieuwe gasleiding. Als de nieuwe leiding volledig beschikbaar is wordt deze gekoppeld aan het bestaande net. Daarna wordt de oude leiding verwijderd. Het is de bedoeling dat de nieuwe gasleiding in het najaar van 2009 in gebruik is. De aanleg van de Energieweg is gepland voor 2010.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie