Grote regionale kunstexpositie

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Zo werd het idee geboren om op hun landelijk gelegen boerderij aan Veenwal 40 in Hoevelaken een kunstexpositie te houden met plaatselijk en regionaal bekende beeldend kunstenaars: Willem van den Broek, Couzijn van Leeuwen, Nanda van der Vliet, Jetty Bregman, Mary Treu-van de Zuidwind, Leendert de Boer, Joop Geldof, Harm Visser en de Plaggenhoef beeldhouwgroep. ‘

Bijzondere manifestatie op ‘Klein Rasschert’ HOEVELAKEN - ,,Dit moeten jullie zien!” Zo luidde het sms’je dat Henk en Marianne Korthorst enige tijd geleden ontvingen van goede vrienden. Zij hadden een leuke beeldentuin ontdekt in Friesland. ,,Dit kunnen jullie ook!”

door Anneke Martini

Er is een grote verscheidenheid qua materiaalgebruik zoals beelden in steen, brons en hout; objecten in staal, karton en roestvrij staal; zilveren siervoorwerpen alsmede objecten van hout in combinatie met been.

Bijzondere tentoonstelling

Deze bijzondere (verkoop)tentoonstelling, waarvan de baten gaan naar een project op kunstgebied, wordt gehouden op 7 juni van 10.00 tot 16.00 uur, 9 t/m13 juni van 14.00 tot 21.00 uur en 14 juni van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op de website die speciaal voor het evenement is opgezet: www.korthorst.nl/beeldschoon

Een landelijk pad, omzoomd met weelderig fluitenkruid, voert naar de enigszins verscholen boerderij met bijgebouwen en landschappelijke tuin van Marianne en Henk Korthorst; gelegen aan het einde van de voormalige Rasschertse Steeg waar het ruige veld in de 19e eeuw werd ontgonnen en meter voor meter geschikt gemaakt tot agrarische grond. Klein Rasschert was gedurende een eeuw, tot eind jaren tachtig, een boerenbedrijf.

,,Eén van de exposanten, Couzijn van Leeuwen groeide op in het huis aan de Veenwal/Rassertsche Steeg. Hij ontwikkelde zich tot een kunstenaar met nationale bekendheid die zijn (monumentale) objecten creëert uit karton. Zijn werk is geëxposeerd en aangekocht door diverse musea”, vertellen de initiatiefnemers.

Uitwerken van plannen

,,Beeldhouwer Mary Treu heeft ons bij het uitwerken van de plannen terzijde gestaan en ons op weg geholpen deze expositie te realiseren’’, vertellen Henk en Marianne Korthorst. ,,Via Janny van Steeg van de Eerste Nijkerkse Galerie hebben we kennis gemaakt met diverse kunstenaars en zo werd de boom steeds dikker. In de loop van de tijd werd iedereen enthousiast om mee te doen. Ineke van den Berg zal ons helpen bij de inrichting. Cruciaal was echter het parkeerprobleem en dit wordt opgelost door een buurvrouw die haar weiland beschikbaar stelt. Burgemeester Renkema verricht de officiële opening en waarschijnlijk zal ook de burgemeester van Amersfoort, mevrouw Van Vliet, aanwezig zijn. Zij is uitgenodigd.”

Plaggenhoef

De Hoevelakense beeldhouwgroep De Plaggenhoef gaat een demonstratie ‘hakken’ geven in de opgeknapte schuur, waar vooral het grotere werk goed tot zijn recht zal komen. In het ‘bakhuus’ worden kleinere objecten getoond. Gezien het succes van de Collage Kunstmanifestatie verwachten de Korthorsts veel belangstellenden.

Vermeldenswaard is dat de Lions Fietstocht op 7 juni ook voert naar deze bijzondere expositie en de landschappelijke tuin is opgenomen in de route van de Open Tuinendag op 14 juni.

Uit Hoevelaken exposeert Willem van den Broek, uit Nijkerk Harm Visser en Leendert de Boer, uit Putten Jetty Bregman, uit Leusden Joop Geldof, uit Amersfoort Mary Treu, Couzijn van Leeuwen en Nanda van der Vliet. Henk, die zelf schildert, en Marianne Korthorst verwachten dat deze tentoonstelling een traditie gaat worden in het ‘kunstenaarsdorp Hoevelaken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie