Gelderse landbouwbedrijven beperkt door Wet Ammoniak en Veehouderij

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - LTO-Noord provincie Gelderland vindt dat meer agrarische bedrijven buiten de zogenoemde WAV-zones gebracht moeten worden. “Door de Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV) gaan te veel bedrijven op slot”, aldus Ben Lichtenberg, voorzitter van LTO Noord Gelderland. De inspraak en behandeling in de Staten bieden nog kansen hier wat aan te doen.

LTO-Noord is de organisatie van en voor agrarische ondernemers, die zowel voedsel en sierteeltproducten als andere producten en diensten leveren. LTO-Noord zet zich in voor een sterke economische en maatschappelijke positie van haar ruim 36.000 leden en doet dit door het bevorderen van passende randvoorwaarden voor het agrarisch ondernemerschap.

Doel van de Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV) is de uitstoot van ammoniak voor verzuringgevoelige natuurgebieden te beperken. De Tweede Kamer heeft besloten dat het aantal bedrijven, die niet meer kunnen ontwikkelen, beperkt dient te worden. De minister heeft aan de provincies opdracht gegeven nieuwe ammoniakkaarten te maken. In Gelderland liggende de gewijzigde kaarten voor de WAV van 31 maart tot 13 mei ter inzage.

LTO-Noord Gelderland vindt dat de provincie tot nu onvoldoende gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die de wet biedt. “De wet vraagt een nieuwe afweging, met een eenzijdige uitleg zet Gelderland toch weer veel bedrijven op slot. In combinatie met de aanwijzing van Natura 2000-gebieden kunnen honderden bedrijven zich niet verder ontwikkelen zonder dat er zicht is op alternatieven of een verplaatsingsregeling”, aldus Ben Lichtenberg. LTO-Noord verwijst in dit verband naar de provincie Noord-Brabant. Deze provincie heeft er voor gekozen 50% van de agrarische bedrijven, die eerder binnen een WAV-zone lagen, buiten de zones te brengen.

In haar zienswijze heeft LTO-Noord Gelderland een aantal punten genoemd die er aan kunnen bijdragen dat minder agrarische bedrijven worden beperkt door de WAV. Zo hoeven gebieden kleiner dan 50 hectare in principe niet beschermd te worden tegen ammoniak als dit negatieve gevolgen heeft voor een agrarisch bedrijf. De provincie kiest hier echter niet voor. LTO-Noord vindt dit niet terecht: er moet een evenwichtige afweging worden gemaakt tussen economie en ecologie. Het kan niet zo zijn dat deze afweging altijd in het voordeel van de ecologie uitvalt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie