Volksuniversiteit jubileert

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De Volksuniversiteit Nijkerk viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Dat wordt gevierd met een feest in de aula van het Corlaer College op 21 mei. Ivo de Wijs, caberetier en radiopresentator brengt samen met Pieter Niewint op de piano het avondvullende programma 'Literair Varié2'.

Ivo de Wijs gaat feestvreugde verhogen

door Henk Brinkman

Een Volksuniversiteit is geen instelling voor wetenschappelijk onderwijs. Bij de Volksuniversiteit staat het plezier in het leren voorop. De VU Nijkerk, die in 1978 is opgericht, verzorgt jaarlijks een groot aantal cursussen. De cursussen worden in een ontspannen sfeer gegeven. Er is een heel breed aanbod. Talen, computercursuusen, workshops voor persoonlijke ontwikkeling of creativiteit, lezingen over algemene onderwerpen zoals de klimaatverandering.

Het bestuur van de VU Nijkerk bestaat uit vrijwilligers. De eerste voorzitter van het bestuur was de heer H. Tijsseling. ,,Ik behoorde tot de oprichters. De VU is ontstaan vanuit Amersfoort. Mevrouw Lovink was bestuurslid van de VU in Amersfoort. Zij heeft mensen bij elkaar gezocht voor een bestuur. Misschien heeft zij mij gezocht omdat ik veel Nijkerkers kende."

In het begin is het een principiële keuze geweest om onafhankelijk te blijven. Dat betekende dat geen subsidie werd aangevraagd bij de gemeente. Ook sloot de VU Nijkerk zich niet aan bij de landelijke koepel van volksuniversiteiten. Tijsseling roemt het feit dat de VU altijd volledig selfsupporting is geweest en nooit subsidie heeft gehad. ,,Dat was en is vrij uniek in Nederland. De andere universiteiten krijgen vrijwel allemaal subsidie. Wij wilden volledig vrij zijn in de opzet en de inhoud van de cursussen. We hebben wel contact gezocht met andere volksuniversiteiten om de zaak goed op te bouwen. Maar onze vrijheid was ons veel waard. We wilden geen opdrachten van de gemeente hebben." Desondanks zijn de tarieven voor de cursussen vrij laag. Dim Jansen, de huidige voorzitter: ,,In vergelijking met Amersfoort zijn wij goedkoop." Tijsseling: ,,Je moet alleen zorgen dat de kosten worden gedekt. We hoeven geen winst te maken."

Wel heeft de VU meegewerkt aan een alfabetiseringsprogramma, maar dat werd ondergebracht in een aparte stichting, die wel subsidie ontving. Dat gebeurde wel onder de paraplu van de VU, maar volgens Dim Jansen is dat niet meer het geval.

Verjaardagsfeest

De VU wil de dertigste verjaardag niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Er is gezocht naar een activiteit voor een zo breed mogelijk publiek. De keuze is gevallen op het programma van Ivo de Wijs en Pieter Niewint, 'Literair Varié2'. Op het podium staan een piano, een tafeltje en een overheadprojector alsmede twee heren in gedekte kostuums. Woorden en noten doen het werk. Geen nieuwe cabaretstart, geen nostalgische terugblik, maar een liefderijk en vreugdevol eerbewijs aan Tekst en Muziek.

De aula van het Corlaer College, Ds. Kuypersstraat 3-5, is open vanaf 19.00 uur, de voorstelling zal om 19.30 uur beginnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie