Lokale Beweging

29 april 2008 om 00:00 Nieuws

De wereld beweegt. Met dit nummer won zangeres Wende Snijders afgelopen week de Annie M.G. Schmidtprijs. Een juweel van een lied, noemde juryvoorzitter Nico Knapper het door de 30 jarige zangeres eigen geschreven nummer, dat volgens hem ‘niet over de hoofden van de luisteraars heengaat en waarvan de tekst door de melodie naar en hoger plan wordt getild.’ Ik ben sinds kort hevig fan van Wende. Haar beide cd’s ‘Quand tu dors’ en ‘La fille noyée’, die ik inmiddels grijs heb gedraaid, bevatten ijzersterke Nederlands en Franstalige liedjes met een boodschap. Je zou haar de vrouwelijke vertolking van Jacques Brel mogen noemen.

De wereld beweegt en dus ook onze eigen omgeving. ‘We moeten mee’, zingt Wende hartstochtelijk en gelijk heeft ze. Meedoen, een rol van betekenis spelen, dat hebben de fractieleiders van de lokale partijen in onze gemeente ongetwijfeld ook begrepen nu ze besloten hebben om de mogelijkheid tot een fusie te bestuderen. Hoevelaken Nù, Partij Nijkerk en Hart voor Nijkerk praten sinds kort met elkaar over een samenwerking. Op dit moment spelen de drie lokalo’s een bescheiden rol in de gemeenteraad. Hoevelaken Nù heeft twee raadsleden, Partij Nijkerk behaalde bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ternauwernood drie zetels en nieuweling Hart voor Nijkerk moest genoegen nemen met ook drie zetels, daar waar eigenlijk op vijf was rekenend. Omdat kleintjes geen gaten in pakjes boter slaan worden pogingen ondernomen om de krachten te bundelen tot één grote lokale partij.

Er zijn voorbeelden te over waar afbrokkelende partijen een fusie zijn aangegaan. Het landelijke CDA bijvoorbeeld, dat voortkwam uit de KVP, CHU en ARP. In Nijkerk gingen PvdA, D66 en GroenLinks samen als PROgressief21 en ook de ChristenUnie en de SGP vormen samen één fractie. Alleen de VVD is zelfstandig blijven opereren.

Ik juich een samenwerking van de drie lokale partijen toe. Een vermindering van het aantal fracties in de gemeenteraad zou alleen maar verhelderend kunnen werken. De kiezer kan straks kiezen uit christendemocraten, progressieven, kerkgezinden, liberalen en één lokale stroming. Dat is al moeilijk genoeg! Mogelijk komt de SP er nog bij. Een fusie zou ook veel vergadertijd en inspreektijd besparen. En dat is bij de huidige vierwekelijkse cyclus van vergaderen beslist nodig. Bijkomend voordeel van alle drie partijen is dat ze straks in elke kern van de gemeente vertegenwoordigd zijn. Want tot nu toe kwamen de vertegenwoordigers van PN uitsluitend uit Nijkerk en van HN alleen uit Hoevelaken. De vraag is echter of HN, PN en HvN wel tot een gemeenschappelijk programma kunnen komen. Want de aanvaringen tussen Partij Nijkerk en Hart voor Nijkerk zijn legio. Het Molenplein is daarvan het beste voorbeeld. Alleen met een ijzersterk programma en constante p.r. is er een kans van slagen.

Want de lokalo’s beseffen heel goed dat op dit moment 3 + 3 + 2 nog altijd 8 is. Maar of dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezing van 2010 nog altijd dezelfde uitkomst geeft???

Toch draait de wereld door. We kunnen volgens Wende Snijders niet meer terug. Dus vooruit met dat onderzoek!

Peter van Trommelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie