Tekort aan parkeerplaatsen

16 april 2008 om 00:00 Nieuws

Maandagavond presenteerde onderzoeksbureau DHV de resultaten van een onderzoek naar de parkeermogelijkheden in het Oosterpoortgebied aan de voorzitter van de Nijkerkse Ondernemersvereniging, Gerard van den Tweel. Na het bekend worden van de plannen voor de ontwikkeling van het gebied rond de Eierhal, had Van den Tweel zich kritisch uitgelaten over de parkeermogelijkheden. Hij vond de parkeergarage met 300 plaatsen onvoldoende. Om zijn kritiek te onderbouwen liet hij een eigen onderzoek verrichten door DHV.

Nijkerkse ondernemers bezorgd NIJKERK - Als de bouwplannen voor de Oosterpoort op de geplande wijze worden uitgevoerd ontstaat in 2012 een tekort van 80 tot 120 parkeerplaatsen rond het Molenplein. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat in opdracht van de Nijkerkse Ondernemersvereninging (NOV) is gedaan naar de parkeersituatie.

door Henk Brinkman

Van den Tweel benadrukte dat de ondernemers positief zijn over de plannen voor de Oosterpoort. ,,Dat levert een positieve bijdrage aan het centrum van Nijkerk. Maar we maken ons zorgen over de parkeermogelijkheden. Het gemeentebestuur moet begrijpen dat we met dit onderzoek een positieve bijdrage aan de plannen willen geven.” In het rapport wordt benadrukt dat een tekort aan parkeerplaatsen ,,de economische vitaliteit van de winkelfuncties in dat gebied kunnen verminderen.”

Varianten

DHV heeft het onderzoek gebaseerd op het stedenbouwkundig plan van de gemeente en op de Integrale Ontwikkelingsvisie. Ook zijn gegevens gebruikt uit het CROW, dat parkeerkencijfers analyseert. De onderzoekers hebben verschillende varianten onder de loep genomen. In de gemeentelijke cijfers wordt uitgegaan van een vraag naar ongeveer 300 parkeerplaatsen. Volgens DHV is een behoefte aan 400 parkeerplaatsen waarschijnlijker. DHV heeft ook rekening gehouden met de verwachte groei van de bevolking van Nijkerk naar ongeveer 50.000 inwoners in 2020, waardoor de behoefte aan parkeerplaatsen extra zal toenemen.

In het rapport doet DHV de aanbeveling aan de gemeente om een visie te maken voor de gewenste ontwikkeling van detailhandel in Nijkerk. Bovendien vragen de onderzoekers aandacht voor de parkeersituatie en de bereikbaarheid van het centrum tijdens de bouw van de parkeergarage en de supermarkt. Ook voor de bevoorrading van winkels in het centrum moet voor die periode een oplossing worden gezocht.

Gerard van den Tweel overhandigde het rapport aan de aanwezige wethouder Renger Walet, met de opmerking dat dit onderzoek zijn visie op het parkeren ondersteunt. Walet zegde toe het rapport te zullen bestuderen. Gisteren kon hij nog geen reactie geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie