Halve eeuw Passage Bloesem

13 februari 2008 om 00:00 Nieuws

In ’58 werd de Chr. Plattelands Vrouwenbond opgericht, die vanuit de Chr. Boeren- en Tuindersbond (CBTB) is ontstaan. ,,Door de landelijke fusie van de NCVB (Ned. Chr. Vrouwen Bond) en CPB werden we Passage christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging. Voor vrouwen met hart voor de samenleving, oog voor hun naaste en gevoel voor cultuur”, vertelt Joke Pot - Lozeman, voorzitter van Passage Bloesem. Reden van de fusie was dat de vrouwenbonden te klein werden om zelfstandig te functioneren. Er zijn 3 Passages in Nijkerk: Passage Bloesem, Passage Nijkerk en Passage Appel, die één keer per jaar gezamenlijk vergaderen.

NIJKERK - De Chr. - Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage Bloesem bestaat 50 jaar. De lokale afdeling werd in februari 1958 opgericht als Chr. Plattelandsvrouwen Bond (CPB). Het jubileum werd gisteravond gevierd in ’t Koetshuis met een buffet en de show ‘Een Eeuw Mode’ van mw. S. Haan - Bouma. De 85-jarige mw. Maasje Broekhuis – van Dasselaar werd gehuldigd voor 50-jarig lidmaatschap.

door Belinda van der Horst

,,Mijn overleden moeder, Alie Lozeman - Bouwman, was de eerste presidente van de CPB, zoals een voorzitter toen heette. Het voorzitterschap is het zwaan-kleef-aan effect in onze familie. Mijn oudste zus is in de jaren ’90 ook voorzitter geweest. We hebben alle oud - presidentes uitgenodigd voor het jubileumfeest”, vertelt Joke. Zelf zit ze 6 jaar in het bestuur, waarvan 4 jaar als voorzitter. Dit jaar legt ze haar functie neer. Ze is verhuisd naar een andere plaats en is van plan om zich daar bij de lokale afdeling van Passage aan te sluiten.

Tijdens de oprichting telde de CPB 15 leden. Momenteel bedraagt het ledental van Passage Bloesem 106 leden. Mw. Maasje Broekhuis – van Dasselaar is 50 jaar lid. “Wij noemden het vroeger de boerinnenbond”, vertelt ze. Nog steeds bezoekt ze trouw de bijeenkomsten en vindt het heel gezellig om bekenden te spreken.

“Vroeger werden de notulen tijdens de bijeenkomst voorgelezen. Dat is nu niet meer zo en dat vind ik wel jammer”, zegt ze. “De opzet van de CPB was om boerinnen een bredere kijk op de maatschappij te geven”, zegt Joke. Passage Bloesem bestaat nu niet meer alleen uit vrouwen die afkomstig zijn uit de agrarische sector, maar uit alle regionen. “Het is erg moeilijk om jonge vrouwen als lid aan te trekken. Zij hebben meestal kinderen, een baan en beoefenen een sport”, zegt Joke. “In onze tijd was er ook geen televisie en computer”, aldus mw. Broekhuis.

Negen keer per jaar worden er bijeenkomsten georganiseerd, welke plaatsvinden in het Groenhorst College op elke 2e dinsdagavond van de maand. Er wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd, zoals een fietstocht, leeskring, lezingen, creativiteiten, uitstapjes en kerstviering. Er zijn diverse werkgroepen die activiteiten ontwikkelen. De opkomst tijdens de bijeenkomsten is erg hoog, circa 70/80 dames. “Het is een gezellige club en een ontmoetingsgebeuren voor iedereen”, besluit Joke.

u Informatie: mw. F.Visscher, tel. : 2453119 of www.passagevrouwen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie