Een ton schade Oud & Nieuw

16 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Dinsdag presenteerde het college de inventarisatie van de schade die tijdens de jaarwisseling is aangericht. En die schade bleek aanmerkelijk hoger te zijn uitgevallen dan aanvankelijk was gedacht. Waar de kosten vorig jaar nog ongeveer € 60.000,- bedroegen, is er in de jaarwisseling 2007/2008 voor ruim € 100.000,- aan schade aangericht. Het college van burgemeester en wethouders is zeer ontstemd over deze ontwikkeling en vraagt de gemeenteraad om het bedrag van een ton beschikbaar te stellen om de schade te herstellen. Het college betreurt het zeer dat het bedrag dat de gemeenteraad hiervoor moet uittrekken nu dus niet meer voor andere doeleinden ten gunste van de bevolking gebruikt kan worden.

Kosten vandalisme fors gestegen NIJKERK - Burgemeester Renkema toonde zich zeer ontstemd: ,,Iedereen lijkt het normaal te vinden, maar een schade van 100.000 euro lijkt mij niet normaal. Dat bedrag moet weer door alle burgers worden opgebracht en kan niet aan andere, nuttige zaken worden uitgegeven.”

door Henk Brinkman

De stijging van de kosten in het vandalisme heeft zich vooral in de kern Nijkerk voorgedaan. In de kernen Hoevelaken en Nijkerkerveen is het vandalisme tijdens de jaarwisseling ook wel gestegen, maar naar verhouding fors minder dan in Nijkerk. In Hoevelaken en Nijkerkerveen subsidieert de gemeente nieuwjaarsfeesten in De Haen en De Baggelaar met als doel vandalisme te voorkomen. De meeste schade is aangebracht aan straatmeubilair en straatputten. Alleen de schade aan verkeerborden kost de gemeente al 20.000 euro. Daarnaast is er een schakelkast van een bergbezinkbassin opgeblazen met vuurwerk. ,,Blijkbaar vinden sommigen het stoer om dit soort dingen op kosten van de gemeenschap te vernielen.”Opvallend vond Nijkerks eerste burger dat de schade vooral is aangericht in woonwijken en niet in het uitgaanscentrum van Nijkerk.

Zwaarder vuurwerk

Dit jaar werd door de landelijke overheid zwaarder vuurwerk toegestaan in de hoop dat er minder illegaal vuurwerk zou worden afgestoken. Ook mocht vuurwerk tijdens een langere periode worden afgestoken ,,Het is de vraag of dat beleid het gewenste effect heeft gehad”, vroeg Renkema zich af. Uit andere gemeenten kwamen dezelfde geluiden en Nijkerk zal een initiatief van de VNG om dit aan de orde te stellen zeker positief tegemoet zien en zonodig ondersteunen.

Het college vraagt getuigen van het plegen van vandalisme, hun bevindingen (eventueel anoniem) door te geven aan de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Waar daders bekend zijn, zal de schade op hen verhaald worden. Voor het overige schadebedrag moet de gemeenteraad bepalen ten koste waarvan het herstellen van de vernielingen moet gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie