‘Lokale krant heeft grote autoriteit’

24 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De lokale krant, zo concludeert onderzoeksbureau Veldkamp, wordt gezien als begrijpelijk, informatief en vertrouwd. Lokale kranten hebben bovendien, aldus de ondervraagden, voldoende kennis over wat er speelt in de samenleving. Dat neemt niet weg dat de goede verzorging en overzichtelijkheid van nieuws- en huis-aan-huisbladen niet altijd even sterk meer is.

NIJKERK - ,,De lokale krant is op tal van gebieden de belangrijkste informatiebron voor burgers. Daarmee is het een medium met een grote autoriteit.” Dat is de conclusie uit een landelijk onderzoek naar de huidige en toekomstige positie van lokale nieuwsbladen en huis-aan-huis-bladen, dat is uitgevoerd door het Bureau Veldkamp, een autoriteit op het gebied van hoogwaardig marktonderzoek. Opdrachtgever voor het onderzoek is de Nederlandse NieuwsbladPers (NNP), een landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia. Ook deze krant is aangesloten bij de NNP.

Wel wijst het onderzoeksbureau Veldkamp erop dat ook lokale kranten aan verbetering moeten blijven werken. ,,Er is toenemende concurrentie van lokale tv en van internetsites.” Het bureau ziet wel toekomst voor lokale kranten ,,De burgers kennen meer en meer belang toe aan de directe leefomgeving. De uitdaging voor de lokale kranten is deze kans te verzilveren.”

Multimediaal

Het onderzoeksbureau ziet innovatiekansen bij het benutten van internet in de plaatselijke nieuwsvoorziening door de lokale nieuwsbladen. De uitgever van de Stad Nijkerk, de BDU, heeft deze kans gegrepen en de websites van vrijwel alle plaatselijke nieuwsbladen ingrijpend vernieuwd. Sinds vorige week is ook de website van deze krant, www.stadnijkerk.nl ingrijpend vernieuwd en wordt dagelijks actueel gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie