Bijeenkomst ambulancevervoer

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Ook in Nijkerk en Hoevelaken deden zich soortgelijke incidenten voor. Kees van den Heuvel van Hart voor Nijkerk diende in maart een motie in om een ambulance in Nijkerk te stationeren maar kreeg toen geen steun. Hans en Lenie Voorn hebben daarna samen met Kees van den Heuvel duizenden handtekeningen overhandigd aan Gelders gedeputeerde Hans Esmeijer. Het gebrek aan een ambulance baarde hem ook grote zorgen. Hij deed de toezegging om te trachten in elk geval in Nijkerk een ambulancemotor extra in te zetten.

Ambumotor acceptabel alternatief NIJKERK – Er zijn veel inwoners van Nijkerk die zich zorgen maken over de aanrij tijden van de ambulance bij spoedgevallen. De ambulance is vaak niet binnen de gewenste 15 minuten ter plaatse. Na het ongeval van de anderhalfjarige Jarno de Groot uit Nijkerkerveen die met zijn nekje tussen de spijlen van een hek vast zat en bijna een half uur moest wachten op de ambulance, heeft de politiek ook aandacht voor de zaak.

door Gerrit Steen

Goede ervaringen

Ook STIMON-voorzitter Henk Karelsen omarmt het idee om over te gaan tot het in Nijkerk stationeren van een ambulance-motor. Karelsen: ,,Natuurlijk geniet een ‘gewone’ ambulance de voorkeur, aangezien dit er kennelijk op korte termijn niet inzit, is een ambulancemotor een acceptabel alternatief. En dat zeg ik echt niet omdat ik voorzitter ben van een motororganisatie. Wel onder de noemer beter iets dan niets. In Nederland deed de ambumotor in Den Haag zijn intrede. De goede ervaringen in Londen waren daar debet aan. Inmiddels rijden in steeds meer grote steden ook ambumotoren.”

Verpleegkundigen

,,De bestuurders van deze motoren zijn verpleegkundigen die ook een aanvullende rijopleiding hebben gevolgd. De motor is met zeer veel apparatuur uitgerust, een patiënt vervoeren behoort uiteraard niet tot de mogelijkheden. Hiervoor wordt, indien dit nodig is, altijd een ambulanceauto erbij geroepen. Vaak is een motor sneller ter plaatse dan een auto. Bij een treinbotsing in Amersfoort werd een ambumotor zelfs op het perron waargenomen, een plaats waar een auto eenvoudig weg niet kan komen. In de Nijkerkse wijk Corlaer zou een ambumotor b.v. geen last hebben van de vele geplaatste paaltjes, deze zijn eenvoudig te omzeilen.”

,,Verder is zo’n motor goedkoper in de exploitatiekosten dan een auto. Alleen maar voordelen dus, zo’n ambumotor? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bij extreem slecht weer een motor niet kan uitrukken. Zware sneeuwval is hiervan een voorbeeld. Dit komt echter in ons land zo weinig voor dat de investering in een ambumotor zeker het overwegen waard moet zijn.”

Op dinsdagavond 4 september houdt de gemeenteraad van Nijkerk met B&W een informatieavond over ambulancevervoer in de gemeente in het stadhuis om 20.00 uur. Sprekers zijn de heer Schat, directeur Volksgezondheid en Hulpverlening Gelderland Midden, Hans Esmeijer, gedeputeerde en mogelijk zorgverzekeraar Agis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie