Blauwalgen en botulisme in het water

15 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Mensen die het water drinken of er mee in contact komen kunnen maag/darmproblemen en huiduitslag krijgen. Dieren die van het verontreinigde water drinken kunnen erg ziek worden. Voor vissen en vogels kan de verontreiniging zelfs dodelijk zijn. Blauwalgen zijn bacteriën die van nature in water voorkomen. Blauwalgen produceren giftige stoffen die bij bepaalde concentraties gevaar opleveren voor de gezondheid. Dit gebeurt bij zonnig en warm weer, want dan kunnen de blauwalgen, vooral in stilstaand water, massaal toenemen. Hierdoor wordt het water ook troebel en gaat stinken.

HOEVELAKEN/NIJKERKERVEEN - In de Dr. Klaarenbeeksingel in Hoevelaken en het water bij de Dirk van Ruitenbeekstraat in Nijkerkeveen zijn blauwalgen waargenomen. Zwemmen in dit water of er van drinken kan gezondheidsklachten geven bij mens en dier.

Botulisme in Nijkerk

In de Arkervaart in Nijkerk is botulisme vastgesteld, een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren. De veroorzaker van botulisme is een bacterie. Deze gedijt goed bij een gebrek aan zuurstof in het water. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om botulisme type C gaat. Dit type vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Het waterschap adviseert wel om honden niet in de Arkervaart te laten zwemmen. Ook het vissen wordt afgeraden.

Botulisme kan zich zeer snel verspreiden. Wie een besmette of dode vogel ziet, wordt verzocht dit te melden bij het Waterschap via het gratis nummer 0800-0990800. Botulismeslachtoffers zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen aan de vleugels en de kop. Gestorven dieren worden meestal aangetroffen met gestrekte poten en een slappe enigszins gedraaide nek en kop. Het gif van de botulismebacterie is een zenuwgif dat verlammingsverschijnselen veroorzaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie