Kinderen genieten in Timmerdorp

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Tekst en foto’s: Gerrit Steen

,,Hard werken maar het voelde als vakantie!” HOEVELAKEN - De tweede editie van het Hoevelakense Timmerdorp heeft vorige week een zeer succesvol vervolg gekregen. Leek het eerst onmogelijk om het succes van vorig jaar te evenaren, de twee groepen die deze week aan het timmeren zijn geweest hebben het tegendeel bewezen. Het dorp werd officieel geopend door de burgemeester van Nijkerk, Gerard Renkema, in goede samenwerking met de burgemeester van het Timmerdorp, Gerrit Slijkerman van de Lions Club Hoevelaken.

Vorige week werd voor alle Hoevelakense (school)kinderen in de leeftijdsklasse 6 tot 12 jaar een feestelijk timmerdorp georganiseerd. Het werd een fantastisch evenement waarbij kinderen zich in groepjes van 6 tot 8 deelnemers onder begeleiding konden uitleven in het bouwen van flinke hutten met echte bouwmaterialen. De initiatiefnemers (Lions Club Hoevelaken, kinderopvang Jabadabadoe en Moef Centrum voor creatieve vaardigheid) hebben de capaciteit kunnen opvoeren tot meer dan 160 deelnemers in twee groepen. De eerste groep was op 23 en 24 juli aan het werk, de tweede groep op 26 en 27 juli.

Mitchel Pol (9 jaar) was na afloop razend enthousiast en wilde maar wat graag vertellen over zijn belevenissen: ,,We hebben gisteren en vandaag de hut gebouwd. We moesten eerst bouwtekening maken en ter goedkeuring inleveren, daarna zijn we met de zijkanten begonnen. Toen deze rechtop stonden deden we de vloer, vervolgens gingen we alles versterken. Een paar jongens zijn daarna een trap gaan maken en de rest van onze groep begon aan de eerste verdieping. We zijn hierbij uitstekend geholpen door José. Ik heb op het dak gestaan en heb heel veel timmerwerk gedaan, vooral met de onderkant van het dak. Dat heb ik samen met Maurits gedaan. Ook hebben we een kippenhok gemaakt, alleen zonder kippen. Jelle heeft een balkon gemaakt.”

,,Ons bouwwerk heette De Gekke Voetballers. We hebben ook nog een partijtje gevoetbald tegen een paar andere kinderen. Dat deden we even tussendoor. We hebben heerlijke hapjes gegeten, de tweede dag ook pannenkoeken! Ik heb wel een blaar opgelopen, die heb ik open getrokken en daarna kon ik weer verder timmeren. We hebben het huis aangekleed met kleden. Ook het dak hebben we met zijn allen bekleed. Het waaide wel een beetje maar het waaide gelukkig niet weg omdat we alles goed vast getimmerd hadden. Dit was mijn eerste keer, het was heel leuk en ik ben zeker van plan om volgend jaar weer mee te doen!”

Ook Petra Koudstaal van Kinderopvang Jabadabadoe was heel tevreden over het verloop van dit jaar: ,,Het was één groot feest, de kinderen waren heel enthousiast, ‘s middags stonden de foto’s al weer op de site, op vrijdagmiddag is TV Gelderland nog geweest. Op maandag en dinsdag hebben we 87 kinderen met 11 vrijwilligers begeleid. Er waren 11 groepjes van 8 kinderen met voor elke groep een eigen leider. Onder die leiders bevonden zich ook een paar deelnemers van vorig jaar. Ze vonden prachtig maar mochten vanwege hun leeftijd nu niet mee timmeren, er waren nu dus een paar 13-jarigen bij die zich opgeworpen hebben als leider. Zondag werd de hele week slecht weer voorspeld, maar alleen maandag hebben we 3 kwartier regen gehad, dinsdag wel veel wind. Dat was eigenlijk de zwaarste dag wat het weer betreft. Over het algemeen hebben we ontzettend geboft met het weer.”

,,We hebben veel gesponsord gekregen, zoals de broodmaaltijd van Toebast en Steltenpool voor alle kinderen en alle vrijwilligers, in totaal waren dat maar liefst 175 broodpakketten. Ook André van de Gillende Keukenmeid heeft twee keer 300 pannenkoeken gebakken. Dat is het leuke, het hele dorp sponsort mee, van zonnebrand tot hout. Je kunt echt overal binnenkomen, iedereen doet wel wat. Daarom kunnen we de prijzen ook zo goedkoop houden en is het voor iedereen toegankelijk.”

,,We hebben gelukkig geen grote ongelukken gehad, alleen een spijker in een voet en in het begin een paar zaagwondjes in de vinger. Met name door de tweede groep is heel hard gewerkt en die hadden dan ook meer blaren… Dat was wel een hele fanatieke club. We hebben in totaal iets van 50 kleine ongelukje gehad zoals een pleistertje plakken. Het is ook een hele leuke mix, de Lions, die alles regelden, samen met de kinderen. Het was wel hard werken maar het voelde aan als vakantie. Zoals we het hadden voorbereid is het ook geworden, een super timmerdorp, op naar volgend jaar!”

,,We serve, is ons motto”, vertelt Theo ten Haaf van de Lions Club Hoevelaken. “We willen dienen aan de samenleving, aan de maatschappij. En in het kader daarvan organiseren wij dit soort activiteiten, zo leveren wij daar een waardevolle bijdrage aan. Dat is goed gelukt: de kinderen zijn creatief bezig, lekker in de buitenlucht. En wat ik ook belangrijk vind is dat ze goed kunnen samenwerken, het is ook goed voor de sociale vaardigheden. Die hut is maar het topje van de ijsberg, ook Moef kindercursussen/workshops en kinderopvang Jabadabadoe spelen een belangrijke rol. Het hele dorp is er bij betrokken, kijk naar de sponsors en naar de medewerking van omwonenden. Het is bovendien een leuk evenement om te doen, je krijgt een hoop enthousiasme terug van zowel de kinderen als de ouders. Dat blijkt ook wel aan de overweldigende belangstelling hiervoor.”

,,Maar ook de veiligheid is belangrijk, om dat in het oog te houden, we hebben een veiligheidsplan vastgelegd in draaiboeken waarin precies staat wat te doen bij calamiteiten. Dit was nu de tweede keer, ik vind dat we het grote succes van vorig jaar meer dan geëvenaard hebben. Je verbaast je ieder jaar weer over de vindingrijkheid van de kinderen bij het bouwen van de hutten, zoals een glijbaan, een wipwap, een schommel, wc, kippenhok, hondenhok. We kijken voldaan terug op een prima verlopen timmerdorp.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie