Walet met de schrik vrij

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Horst koos om twee redenen voor een interpellatie. Hij wilde een debat in de raad over de kwestie. Bovendien zou de beantwoording van schriftelijke vragen pas resultaat opleveren na de vakantie en dat duurt hem te lang.

Geert Horst bijt nog niet door in confrontatie NIJKERK - CDA-wethouder Renger Walet is met de schrik vrijgekomen tijdens het interpellatiedebat dat coalitiepartij CU-SGP had aangespannen tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.Walet ging diep door het stof en bood excuses aan voor het onjuist informeren van de raad over de trage woningbouwproductie. Geert Horst nam daar genoegen mee, maar kondigde wel aan de wethouder uiterst kritisch te zullen blijven volgen.

door Henk Brinkman

Horst had uit de Jaarrekening geconcludeerd dat het woningbouwtempo achterblijft. In 2006 waren in plaats van 318 woningen slechts 144 woningen gerealiseerd. Dit heeft geleid tot een renteverlies van 47.000 euro. Dit strookt niet met het coalitieakkoord, dat verhoging van het bouwtempo nastreeft. Nadere informatie maakte de zaak niet helder. Reden voor Horst om stevige vragen te stellen, ook al liet hij de inhoud van zijn achterzak, waarin een motie van wantrouwen zou zitten, niet zien.

Door het stof

Renger Walet begreep de ernst van het debat en ging diep door het stof. Hij betreurde het de raad onjuist en onduidelijk te hebben geinformeerd en zegde toe met een realistische planning te komen en afwijkingen voortaan tijdig te rapporteren. Hij deelde verder mee dat dit jaar door vertraging bij het project Van Reenenpark/Oranjelaan geen 166 woningen maar slechts 84 zullen worden opgeleverd. Voor 2008 beloofde hij oplevering van minimaal 366 en maximaal 480 woningen. Hij wees er wel op dat de gemeente niet alle vertragingen in de hand heeft. Bezwarenprocedures kunnen niet worden gestuurd en aannemers gaan pas gaan bouwen als een bepaald percentage woningen is verkocht.

Horst nam genoegen met het excuus van de wethouder en gaf hem nu het voordeel van de twijfel. Hij drong aan op een realistische planning en tijdige, correcte rapportage van de stand van zaken. Hij kondigde wel aan de wethouder zeer kritisch te zullen volgen. Hij schrok van het feit dat ook dit jaar de raming niet wordt gehaald.

Boudewijn van der Woerd (VVD) bepleitte een duidelijk startpunt. ,,Het moet gaan om het aantal opgeleverde woningen.” Janny Kalverda (PRO21) wees erop dat vertraging ook maatschappelijke gevolgen heeft ,,Voor ruim 300 woningen in de Terrassen hebben meer dan 1500 mensen belangstelling getoond. De nood is hoog.” René Windhouwer (CDA) wees op de rol van de raad: aansporen van de wethouder. ,,Alleen het resultaat telt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie