Programma ‘Sleepbootdagen’ ingevuld

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

In de loop van vrijdag 7 september zullen de sleepboten in de havenkom arriveren. Om 17.00 uur krijgen de schippers een Captainsdiner aangeboden door restaurant De Dolle Joncker.’s Avonds zijn de sleepboten verlicht, wat een sprookjesachtig effect geeft. Op zaterdag 8 september zijn er een aantal activiteiten rondom de havenkom georganiseerd. De opzet is dat het evenement kleinschalig blijft, anders schiet het zijn doel voorbij. Hoofdzaak zijn de historische sleepboten. De organisatie van de Nijkerkse Sleepbootdagen wil de, in hun ogen onaantrekkelijke havenkom, een positieve impuls geven. Dat ze daarin geslaagd zijn, blijkt wel uit het feit dat de havenkom verleden jaar een trefpunt van ontmoeting was. Daarnaast wil de organisatie een link leggen met de historie van de scheepvaart in Nijkerk. Saillant detail is dat de gemeente Nijkerk ook een sleepboot, genaamd ‘De Havendienst Nijkerk’, in dienst heeft gehad van 1927 tot 1932. De sleepboot bestaat nog en is gerestaureerd. Het heeft Groningen als thuishaven.

Sprookjesachtig effect in de avonduren NIJKERK – Het programma van de 2e editie van de ‘Nijkerkse Sleepbootdagen’, welke plaatsvinden van vrijdag 7- zondag 9 september aanstaande in de havenkom, is vrijwel rond. Inmiddels hebben zich 20 sleepboten opgegeven, maar er is ruimte voor meer. Op zaterdag 8 september is een aantal activiteiten rondom dit evenement georganiseerd.

door Belinda van der Horst

Het programma van 8 september is als volgt: om 10.00 uur laten de schippers van de sleepboten horen dat ze er zijn en trekken aan de toeter. In overleg met de schippers kan er mogelijk een kijkje aan boord worden genomen. De Vaargroep Harderwijk, een vereniging van scheepsmodelbouwers die zich richt op zeil- en elektromodellen op schaal, welke radiografisch bestuurd kunnen worden, is aanwezig met een bassin en scheepsmodellen. Herman Heimensen (Nijkerk) en Dirk Boterenbrood (Nijkerkerveen) zijn aanwezig met hun fraai gerestaureerde twee ééncilinder gloeikop Kromhout motoren, een scheepsmotor en een motor uit een gemaal. Zij laten hun motoren de hele dag draaien.

Vrolijke noot

De shantykoren ‘Aan Lager Wal’ uit Nijkerk en ‘Ahoy’ uit Amersfoort zorgen voor een vrolijke noot. Brasserie Kade 10 neemt de ontvangst van de koren op zich en stelt hun accommodatie voor de koorleden beschikbaar om zich te verkleden en te pauzeren. Verder is er een maritieme markt rondom de havenkom. De brandweer korps Nijkerk en het Rode Kruis afdeling Nijkerk geven deze dag diverse demonstraties die nog ingevuld worden. De Dolle Joncker richt een terras in bij de havenkom, aan de zijde van het stadhuis. Het evenement duurt tot 17.00 uur. ’s Avonds zijn de sleepboten weer verlicht.

u Informatie: Evert van der Horst, tel. : 2453230, e-mail:evert.vander.horst@12move.nl of www.veluwsesleepboten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie