Hoop op geluidsscherm dooft

12 maart 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN/ARNHEM - De hoop op een geluidsscherm langs de A1 en de A28 bij Hoevelaken en Holkerveen dooft. Dat bleek in de vergadering van Provinciale Staten van Gelderland in Arnhem. De Staten willen niet verder gaan dan een bijdrage van 1 miljoen euro, naast de 5 miljoen euro die al op tafel zijn gelegd voor de bereikbaarheid en de 1,25 miljoen voor aanpassingen aan het viaduct bij de Stoutenburgerlaan.

door Henk Brinkman

Het college van Gedeputeerde Staten hodt vast aan een bedrag van 1 miljoen euro. Met deze 1 miljoen is, aldus PS, een plek aan de onderhandelingstafel over de leefbaarheid verzekerd. En daarmee kan 'getriggerd worden' op het realiseren van geluidswerende schermen.

In de inspraakreactie vanuit de Nijkerkse gemeenteraad werd door Jan Duijnhouwer ingebracht dat ,,we natuurlijk blij zijn met die 1 miljoen, maar dat is niet genoeg. Uit de onderhandelingen blijkt dat, willen we een reële kans maken op een scherm, er tenminste een inzet vanuit de regio nodig is van 3,5 miljoen euro (van de benodigde 10 miljoen waarvoor volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat (RWS).gezien de financiële positie van de gemeente Nijkerk werd daarom een beroep gedaan op de commissie om die extra ruimte te creëren."

Rob Wesseling van de Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar ging in zijn reactie in op onzekerheden ten aanzien van de financiering van de wensen voor de bereikbaarheid en op de dringende noodzaak de geluidsoverlast voor de mensen langs de snelweg en in de kernen Hoevelaken en Holkerveen .

De coalitiepartijen (VVD, PvdA, CDA en D66) gaven in reactie op het GS-voorstel aan dat ze de lijn van PS volgen en daarmee akkoord gaan. Het realiseren van een onderhandelingspositie werd als positief ervaren. Wel werd er nog duidelijkheid gevraagd over de consequenties van het uitstel van 2 jaar voor de realisatie van de reconstructie. Van de oppositiepartijen spraken SP en PPV zich in vergelijkbare bewoordingen uit. GroenLinks gaf aan nadrukkelijk de leefbaarheid voorop te stellen en schermen zoals vanuit de gemeente Nijkerk gevraagd, te willen realiseren. Daar moet dus geld voor komen. ChristenUnie en SGP gaven aan en amendement te zullen indienen waarin de bijdrage van de provincie voor de leefbaarheid op 3 miljoen gesteld zou worden. 50+ en de Partij voor de Dieren vonden het amendement mogelijk steun waardig.

In de reactie vanuit PS gaf Mevr. Bieze aan dat in principe bij een rijksproject geen problemen opgelost dienen te worden door de provincie. Dat er toch 1 miljoen beschikbaar komt voor de leefbaarheid is een erkenning van de problemen. Wederom gaf ze aan bang te zijn voor precedentwerking als de provincie uit de middelen voor terugdringing geluidsoverlast hiervoor zou putten. De problematiek is volgens haar ook niet ernstig genoeg dat hier een opdracht ligt voor de provincie om op te treden.

De uitslag van deze discussie is dat er op dit moment in meerderheid geen aandrang op PS wordt uitgeoefend om meer geld uit te trekken voor het geluidscherm. In de Statenvergadering van 22 maart zal het voorstel van GS aangenomen worden. Maar daarmee is naar verwachting geen scherm te realiseren. Of het amendement van CU/SGP hier nog verandering in weet te brengen zal zeer afhankelijk zijn van de dekkingsvoorwaarden. Vooralsnog gaven de coalitiepartijen aan daar nog geen volledig vertrouwen te hebben. Optimale kansen voor een scherm zijn dus absoluut niet aan de orde op dit moment.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie