Jan Duijnhouwer:'Waar een wil is, is een weg'

12 maart 2013 om 00:00 Nieuws

Inspraakreactie namens de raad van Nijkerk bij de Provinciale Staten

Voorzitter, Mevrouw Bieze, leden van de commissie, andere aanwezigen.

Wederom sta ik hier namens de raad van Nijkerk. De situatie rondom de reconstructie van knooppunt Hoevelaken is bekend. De mensen in Hoevelaken en omgeving vragen dringend uw steun. Broodnodig om het wonen daar leefbaar te houden.

Op de inhoud ga ik niet meer in. De Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar heeft u van alle relevante informatie voorzien en doet dat nog steeds. Een geweldige klus, waar wij als raad van Nijkerk dankbaar voor zijn. Wel ga ik in op een aantal zaken die de procesgang aangaan. Het verbaast ons, als we contact hebben over knooppunt Hoevelaken, hoe er soms over het proces om te komen tot BOK2 en wat er daarna nog zou kunnen, gedacht wordt.

Daarom dit: De procedure die gevolgd wordt is totaal nieuw. Er worden vóór de aanbesteding eisen en wensen geformuleerd en in een bestuursovereenkomst opgenomen. De eisen zijn zaken die definitief moeten, de wensen kunnen. Maar de wensen zijn zaken die door de regio enerzijds en door RWS anderzijds aangedragen kunnen worden. Er zijn mogelijkheden om die wensen hoog op de prioriteitenlijst geplaatst te krijgen. Enerzijds door geld daarvoor beschikbaar te stellen, anderzijds door, als er meerdere wensen zouden zijn, sommige op te offeren ten gunste van een zeer belangrijke wens. Maar wel is een regionale clustering ingesteld, naast de onmogelijkheid mobiliteitswensen in te wisselen voor leefbaarheidwensen en omgekeerd. Wij praten wat Gelderland en Nijkerk betreft alleen over de leefbaarheidwensen voor het Gelderse grondgebied.

Er wordt nu onderhandeld over de wensen. Onze wethouder Geert Horst heeft ons duidelijk gemaakt dat, om de kansen voor een geluidsscherm aan de Nijkerkse kant op de A28 zo groot mogelijk te maken, er minimaal 3,5 miljoen euro nodig is als toezegging. Er is totaal zo'n 10 miljoen nodig, helaas meer dan aanvankelijk gedacht.

Als dan BOK2 is uitonderhandeld, worden de Staten en raden geïnformeerd en gevraagd of ze hiermee instemmen. Discussies zoals nu hebben als doel om in de onderhandelingen de verschillende posities zo helder mogelijk te krijgen en BOK2 in te vullen. Als dan BOK2 voorgelegd wordt aan raden en staten, is amendering hierop niet meer mogelijk. Dan gaat het om een ja of nee. En Bok 2 is dan uitgangspunt voor de aannemer.

Naderhand er nog geld in frommelen is niet mogelijk. Of er dan nog iets extra's kan zal afhangen van overleg met de aannemer . Maar dan zal tenminste het benodigde geld moeten worden ingebracht en zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden over de financiering voor het onderhoud over vele jaren. In onze contacten horen we dat hierover gedacht wordt als oplossing, want over enige tijd zou er mogelijk meer duidelijkheid bestaat over eventuele mogelijkheden van extra financiering vanuit de provincie. Het zal duidelijk zijn: dit levert nu niks op, alleen het definitieve verlies van een scherm, omdat dan alle kosten voor dat scherm extra opgebracht zullen moeten worden door de regio.

We hebben natuurlijk ook nagedacht of we als gemeente Nijkerk ook meer kunnen bijdragen dan de 1 miljoen die toegezegd is voor de leefbaarheid. Helaas gooit de kredietcrisis veel in de war: de dreigende bezuinigingsopdracht voor de gemeente Nijkerk gaat fors in de papieren lopen: zo'n 8 miljoen euro, structureel geld. We hebben ook moeten besluiten om de grondwaarden af te waarderen. Hierbij gaat het om zo'n 18 miljoen euro. Daarmee slinken onze reserves fors.

Dit doet behoorlijk afbreuk aan de mogelijkheden van Nijkerk en de financiële stabiliteit. Dat vereist flinke ingrepen. Daarom vragen we nadrukkelijk om extra hulp vanuit juist de provincie bovenop datgene wat nu voorligt.

Voorzitter,

Tenslotte stel ik hier namens de raad van Nijkerk en de Nijkerkse inwoners weer dezelfde vragen als vorige maand:

Willen we echt dat mensen langs de snelweg continu geconfronteerd worden met 70 dB aan geluidsbelasting?

Willen we echt dat de kernen Hoevelaken en Holkerveen geconfronteerd worden met de te hoge geluidsbelasting?

Willen we echt dat de natuurwaarden van het Hoevelakens bos aangetast worden?

Wij weten dit: waar een wil is, is een weg. Een weg met een scherm. Leden van de commissie, wij rekenen op u.

Jan Duijnhouwer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie