Jubilerend Concordia geeft 65e jaarconcert

4 maart 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERKERVEEN - Een mijlpaal voor Muziekvereniging Concordia uit Nijkerkerveen: de vereniging bestaat dit jaar 65 jaar. Dat betekent ook dat op 16 maart aanstaande het 65e jaarconcert gegeven zal worden.

Kort na de oorlog, op 2 februari 1948, werd op initiatief van de toenmalige belangenvereniging Plaatselijk Belang in Nijkerkerveen een muziekvereniging opgericht. Doel was om meer sociale activiteiten te ontplooien. In die tijd was er weinig te doen in het dorp en de keuze beperkte zich voornamelijk tot voetballen, wandelsport of zingen bij een koor. De naam werd Concordia, wat 'eendracht, harmonie' betekent.

Er werden (soms met van leden geleend geld) instrumenten voor een fanfarebezetting gekocht en er werd een dirigent aangetrokken, de heer Lureman. In eerste instantie werd er geoefend in een schuur van een van de leden, later verhuisde de vereniging naar het voormalig Eben-Haëzergebouw. Het orkest werd omgevormd tot een harmonieorkest, wat enige tijd later weer teruggedraaid werd naar de uiteindelijke samenstelling als fanfareorkest. Het eerste uniform bestond in de begintijd uit één enkele pet en werd geleidelijk uitgebreid met een overhemd, broek, jasje enzovoorts. Concordia groeide gestaag: er werd een drumband toegevoegd, vervolgens een majorettepeloton en in de periode 1970 -1990 zat de vereniging goed in de lift. Vanwege te weinig oefenruimte moest dan ook uitgeweken worden naar de oude (Eerste Christelijke) school aan de Nieuwe Kerkstraat. Het schoolplein werd daarbij als exercitieplein gebruikt. Die oefenavonden hadden vaak veel bekijks, zeker als de majorettes daar oefenden en het was niet voor niets dat dan ook de heer Drent van de Rijkspolitie zich altijd even liet zien.

Dirigent Klaas Koops werd in 1979 (na 25 jaar) opgevolgd door dirigent Henk van den Berg. Vanaf dat moment werd weer een stijgende lijn ingezet, ook bij drumband en majorettes was dat het geval, mede dankzij de toenmalige instructeurs en instructrices. Veel (oud-)leden zullen zich ondermeer Rob Jorritsma, Wout Van de Kamp, Thea Guliker, Ria Lock en Lucy Luiting nog herinneren, evenals de toenmalig tambour-maître Aart de Jong met zijn markante verschijning en hoog opgegooide en opgevangen maîtrestok. Er werd deelgenomen aan taptoes, concoursen en festivals en er werden prijzen behaald. Op het nationaal kampioenschap marswedstrijden werd zelfs bijna een eerste prijs behaald.

Concordia verhuisde vervolgens naar de nieuw gebouwde Sporthal De Baggelaar. Het jaarconcert hoefde niet langer in het oude Eben-Haëzer te worden gegeven. Oudere leden hebben daar nog wel mooie herinneringen aan: om het publiek te verdelen werd in die tijd het donateursconcert op donderdag- en vrijdagavond gehouden en donateurs konden kiezen naar welke concertavond zij wilden. Ook voor de leden was het improviseren op het kleine podium: het spreekgestoelte van de dominee werd tijdelijk verwijderd en de fanfare en de drumband konden slechts om beurten op het podium plaats nemen. Het programma beperkte zich dan ook tot muziek vóór de pauze, met na de pauze een toneelstuk van de Nijkerkse toneelvereniging Kunst na Arbeid. De oudere leden hebben ook daar nog goede herinneringen aan.

De overstap naar de Baggelaar maakte een eind aan deze traditie maar stelde Concordia ook in de gelegenheid uitgebreidere concerten te geven, waarbij ook de majorettes de ruimte hadden zicht te presenteren. Kenmerkend en indrukwekkend in die tijd was de opkomst van de gehele vereniging voorafgaand aan het concert. Op gezamenlijke muziek van fanfare en drumband marcheerde de gehele vereniging de zaal in om zich in perfecte opstelling aan het publiek te presenteren. Wegens ruimtegebrek in de Baggelaar verhuisde het fanfareorkest weer terug naar de toentertijd nieuw gebouwde Eben-Haëzerkerk. Een lang gekoesterde wens ging echter in vervulling en Concordia kreeg een eigen gebouw. Met medewerking van de gemeente Nijkerk en dankzij de inspanningen van bestuur en een aantal leden kon de voormalige kleuterschool verbouwd tot het huidige Dorpshuis Concordia.

Zoals veel vereniging kreeg ook Concordia te maken met teruglopende belangstelling voor blaasmuziek, slagwerk en majorettes. Elke vereniging kent hoogte- en dieptepunten en ook Concordia heeft net een moeilijke periode achter de rug. Een periode van onder andere teruglopende belangstelling, interne problemen, het vertrek van een flink aantal leden en het overlijden van twee muzikanten.

Er wordt nu zo weinig mogelijk achterom gekeken, maar vooral naar de toekomst. De glorietijd mag dan even over zijn maar de vereniging draait nog goed. Daarvoor moeten wel extra inspanningen geleverd worden. Jaarlijkse actieve ledenwerving moet er toe leiden dat het ledenbestand en de bezetting van beide orkesten en de majorettes op peil blijft, maar geeft niet het benodigde resultaat. Toch geeft Concordia niet op en blijft volharden in het nastreven van groei en ontwikkeling.

Wat het jaarconcert betreft staat het publiek weer een mooie avond te wachten. Het concert staat niet in het teken van het 65-jarig bestaan, maar het publiek kan zeker een muzikale traktatie verwachten. Fanfare, malletband en majorettes zullen een gevarieerd programma bieden onder leiding van dirigent Bert Nellestijn, instructeur Bert Bakker en instructrice Alma Schurink. Ook de malletband en de majorettes zullen hun beste beentjes voorzetten om het publiek te vermaken. De avond wordt gepresenteerd door vaste ladyspeaker Gerda Buys. Het concert wordt gegeven op zaterdag 16 maart a.s. in sporthal De Baggelaar aan de Westerveenstraat in Nijkerkerveen. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 en toegang gratis.

Voor meer info: www.concordia-nijkerkerveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie