Jaap van Gelder kwart eeuw bij St. Caecilia

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOOGLAND - Muziekvereniging St. Caecilia uit Hoogland viert op zaterdag 9 maart hun 85-jarig jubileum met een voorjaarsconcert in theater De Flint in Amersfoort, aanvang 19.30 uur. Dirigent/tambour-maître Jaap van Gelder uit Nijkerk is al 25 jaar aan het mallet-percussion ensemble van het jubilerende St. Caecilia verbonden.

door Belinda van der Horst

Tevens is hij dirigent van de Koninklijk Erkende Muziekvereniging Ons Genoegen (Montfoort) en van de Mallet-Percussionband Luctor et Emergo (Lienden). In totaal is Van Gelder al 40 jaar dirigent. Hij heeft het erg naar zijn zin bij St. Caecilia, wat bestaat uit een fanfare- en opleidingsorkest en een mallet- en percussion ensemble. ,,Ik geef er 3 avonden les. Het is een gemoedelijke vereniging met veel aanwas van jeugd'', zegt hij. Trots vertelt hij dat St. Caecilia in 2012 tijdens een concours in de 2e divisie een 1e prijs heeft behaald en tijdens de Nederlandse Kampioenschappen 3e is geworden.

Loopbaan

Van Gelder is zijn loopbaan begonnen bij Crescendo in Nijkerk, wat inmiddels niet meer bestaat, waar hij op 6-jarige leeftijd als leerling-slagwerk begon. Daar werd zijn talent al snel ontdekt en bracht hij het tot concerttamboer. Nadat hij 8 jaar privéles in slagwerk kreeg van Hans van Kleef, onderkapelmeester Huzaren van Boreel, werd hij dirigent bij de toenmalige muziekvereniging van Bronswerk Heat Transfer. Vervolgens heeft hij als dirigent gewerkt bij de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging, Showband Animato (Hooglanderveen) en Muziekvereniging Concordia (Nijkerkerveen).

Van Gelder is een bevlogen dirigent en illustreert zijn verhaal enthousiast door het demonstreren van allerlei slaginstrumenten en ritmes. ,,Als je plezier hebt in muziek, speel je ontspannen. Het leukste van muziek is dat je alle zintuigen kunt verzetten. De muziek heeft alle aandacht en je beleeft alles intenser. Muziek is goed voor de ontwikkeling van de jeugd en voor het opbouwen van sociale contacten'', vertelt hij. Discipline staat hoog in het vaandel, maar Van Gelder vind het ook belangrijk om zijn leerlingen op een sociale manier te onderwijzen.

St. Caecilia bereidt zich voor op hun jubileumconcert. Op het programma staan diverse werken zoals Ballada, Crazy Troll Dance, Japanse Drummers, Can Can, Copacabana en A Western Movie. ,,Verleden jaar hebben we voor het eerst in De Flint gespeeld en de akoestiek is geweldig'', aldus Van Gelder.

Ouderen

De 85-jarige muziekvereniging laat ouderen uit Hoogland meedelen in hun feestelijkheden. Inwoners die dit jaar 85 worden zijn uitgenodigd om het jubileumconcert gratis bij te wonen. Zij dienen zich vooraf aan te melden bij St. Caecilia.

Daarnaast worden ouderen die niet over eigen vervoer beschikken door de muziekvereniging met een VIP-bus op diverse plaatsen in Hoogland opgehaald. Dankzij fondsen en lokale ondernemers kunnen de leden van St. Caecilia zich tijdens het concert in hun nieuwe uniform presenteren.

* Informatie kaartverkoop concert: http://sintcaecilia.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie