Werk Oosterpoort begint echt

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Dak Eierhal over een maand eraf getild

NIJKERK - ,,It giet oan", merkte een omstander op, toen hij het zware bouwmaterieel zag dat op de bouwplaats tussen de pakhuisjes en de Eierhal is verschenen. Her en der werd in Nijkerk getwijfeld of er ooit zou worden begonnen, gezien de economische crisis. Maar het gaat dan nu echt beginnen.

door Henk Brinkman

Directeur Harold Beugelink van projectontwikkelaar Aprisco bevestigde dat de opdracht is gegeven om van start te gaan. ,,De voorbereidende werkzaamheden zijn al een paar maanden geleden begonnen, maar het weer heeft niet meegezeten de laatste maanden." Hij kondigde aan dat op zeer korte termijn overleg over de werkzaamheden zal worden gevoerd met omwonenden. Hij kon nog geen datum noemen. Beugelink beadrukte dat het ook lang heeft geduurd voordat de aannemer met de juiste apparatuur was gevonden.

De oude marechausseekazerne aan het Van Reenenpark is aan de buitenkant bijna gereed. Nu wordt de binnenzijde aangepakt om daar het commandocentrum voor de bouw te kunnen vestigen. Beugelink: ,,Er komt een grote bouwput. We hebben daar te weinig ruimte om allerlei bouwketen te kunnen plaatsen."

Damwanden

Onderaannemer Wedam gaat binnenkort beginnen met het aanbrengen van damwanden. Die worden niet de grond in geslagen, omdat de daarmee gepaard gaande trillingen en de zetting van de grond, de bebouwing in de omgeving zou kunnen aantasten. Een werknemer van Wedam vertelt, dat er een geul wordt gefreesd, waarin de aanwezige grond wordt gemengd met metselspecie. ,,Dat wordt dan een damwand die tot 17 meter diepte gaat." Volgens hem geeft deze methode geen trilling en ook wordt de grond niet gezet, zoals dat in vaktermen heet. ,,Ik heb in de binnenstad van Groningen met deze machine vlak tegen monumentale gebouwen gestaan. Vlakbij de Martinitoren. Dat levert geen enkel gevaar op."

Het dak eraf

Werknemers van de Rijssense aannemer Akor frzen intussen stenen uit de wanden van de Eierhal en de pakhuisjes. Die moeten worden opgemeten om later zo natuurgetrouw mogelijk de panden weer op te kunnen bouwen. Uitvoerder Groot Baltink van Akor verwacht over ongeveer een maand het dak van de Eierhal te kunnen tillen met twee grote kranen. ,,Het dak wordt dan op het Smidsplein gelegd, waar we het dak geheel kunnen restaureren."

Voormalig eigenaar van alle panden, Gerard van den Tweel komt ook even een kijkje nemen bij de bouwwerkzaamheden. Hij zegt als voorzitter van de Nijkerkse Ondernemersvereniging NOV ,,bijzonder blij te zijn dat het werk nu echt is begonnen. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat Aprisco dit project tot een goed einde kan brengen, waardoor dit stuk van het centrum van Nijkerk de uitstraling krijgt die het verdient. Ik kan me heel goed voorstellen dat Aprisco op de lente heeft gewacht met de zware werkzaamheden. dat kan niet als er vorst in de grond zit. Nu kunnen de Nijkerkers zien dat er wat gebeurt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie